Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda om livet efter Idol

Förra veckan möttes vi igen. Hon med rösten som fick håret på mina armar att resa sig. På samma plats och i samma lokaler.
Jag undrar, vad har hänt? Vi slår oss ner i en varsin röd fåtölj. Och hon börjar berätta.

För lite drygt ett år sedan släntrade den då 17-åriga Frösötjejen in på redaktionen. Hon hade precis gått vidare till slutaudition i musIktävlingen "Idol". Där i fotostudion i källaren i ÖP-huset tog hon gitarren i sitt knä. Spelade och sjöng låten "The way I am". Helt magiskt. Sådan närhet.

Hennes röst knockade inte bara mig utan också "Idol-juryn" som skickade Matilda Melin enkelt vidare både från audition och slutaudition. Senare i programmet fick Matilda dock inte bara lovord utan också hård kritik från juryn. De tyckte bland annat att hon måste bestämma vilken genre hon ska hålla sig till, att det var "segt och dött" på scen och att hon gjorde fel låtval. Dock charmade Matilda publiken som röstade fram henne till en slutlig sjätteplats.

Förra veckan möttes vi igen. Matilda och jag. Hon med rösten som fick håret på mina armar att resa sig. På samma plats i samma lokaler. "Idol-deltagandet" verkar inte ha stigit henne över huvudet. Hon verkar fortfarande ha båda fötterna på jorden, bjuder på sig själv och är minst lika intresserad att höra hur det är med mig och hur det går med min tyngdlyftssatsning som att berätta om sina planer och timmar hon lagt i studion.

Jag undrar vad har hänt? Vi slår oss ner i en varsin röd fåtölj. Och hon börjar berätta.

– När jag kom tillbaka till skolan efter "Idol" fick jag väldigt många uppgifter, jag låg efter och hade mycket att ta igen. Men jag klarade det och fick godkänt. Här hemma fick jag jättemycket spelningar och det var jätteroligt, men samtidigt fick jag jobba med scenskräcken, säger Matilda Melin.

Hur menar du då?

– Efter "Idol" kändes det inte lika kul längre att stå på scen. Jag var lite rädd efter att man fick så hård kritik.

Matilda har dock funnit glädje igen. Hon älskar fortfarande musik, att sjunga, att stå på scenen i centrum. Hon har som hon själv säger, blivit en erfarenhet rikare.

– Det kommer alltid att finnas människor som kommer att kritisera en, men man får lära sig att ta det med en nypa salt.

Ångar du att du var med?

– Nej. Det har öppnat jättemånga dörrar och jag har lärt mig mycket även om det var intensivt. Det var en bra skola, men samtidigt var allt så skumt, allt hände så fort. Jag skulle absolut söka igen, det är en av de roligaste saker jag gjort i mitt liv.

Vad har du tagit med från "Idol"-tiden?

– Man ska ta till sig vad folk säger, men bara ta till sig det man vill. Att ha kul, att inte ta allt på för stort allvar för man sjunger ju för att det är roligt.

Matilda går tredje och sista året på Estetik- och Medieprogrammet på Wargen och har återigen halkat efter i skolan. Hösten har inneburit många resor till Stockholm och många timmar i studion. Matilda håller på att skapa sina första låtar. Hon samarbetar med samma produktionsbolag som Ace Wilder, men än är hon inte signad.

Jag var där en gång samtidigt som Ace... det var coolt. Jag gick fram och presenterade mig.

Hittills har det blivit tre låtar som både Matilda och produktionsbolaget tycker är bra.

– Vi försöker hitta ett sound nu, en röd tråd.

Kan du skvallra något om det?

– Det är lite hårdpop... det är lite svårt att jämföra för det är ett helt eget sound.

Är det det du drömmer om, att släppa något eget?

– Ja det vore drömmen. Jag vill verkligen livnära mig på musiken. Min plan nu närmast är att jag ska ta studenten och efter det åka på en resa utomlands. Efter det ska jag hitta en bostad i Stockholm och flytta dit. Det är där jag har musiken och då slipper jag pendla hela tiden. Det blir också lättare att åka förbi studion.

Så gick för fler dokusåpakändisar från Jämtland:

Livet blev bättre efter Big Brother för Annica Englund

Patrik Andersson satsar på politiken - och en tv-karriär

Bonden från Jämtland om sin medverkan i dokusåpan

Fann sin fru hemma - nu talar Bonde-Pär ut om ryktena

Livet började för Sonia Elvstål då benet kapades

Tråkiga friare förstörde för bonden

Ewa lämnade Expedition Robinson - nu berättar hon varför

Fest och sex lockade Ulrika till Mexico