Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matkris motverkas inte genom regleringar

Regn och åter regn, vart ögat än ser så verkar det som om vädergudarna bestämt sig för att fortsätta ge oss nederbörd.

I rikliga mängder. Och världen över hopar sig begynnande och fullt pågående jordbrukskatastrofer.

Efter tre månaders prisfall har de globala matpriserna enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorgan (FAO), stigit med 6 procent under juli. Detta beror till stor del på att priset på socker och spannmål gått upp efter torka i Ryssland och dåligt väder i stora sockerproducerande länder som Brasilien. Rekordtorkan i USA har dessutom gjort att priset på majs gått upp med 23 procent under samma period.

De som inte får regn upplever torka som fullkomligt utplånar allt levande i sin väg. Priserna på olika grödor stiger och skördar bokstavligen försvinner. Inte konstigt att FN mitt i allt detta utfärdar varning för matkris.

I kontrast till att FAO nu utfärdat varning för matkris, står uttalandet av FAO:s generaldirektör José Graziano da Silva tidigare i år, om att antalet hungriga i världen skulle minska 2012 tack vare fallande livsmedelspriser till följd av goda skördar och växande lagernivåer. Detta uttalande borde så här i efterhand antagligen inte gjorts eftersom det för tillfället inte ser så ljust ut för stora delar av de viktiga jordbruksländerna USA, Ryssland och Brasilien.

I Ryssland är det vetet som är hårdast utsatt när kvicksilvret inte nått under 30-strecket i de så för vetet viktiga delarna av Sibirien under hela juli. Extremtorkan har gjort att landets styrande pratat om att införa exportstopp för att på så sätt hålla priserna nere. Förståeligt då det rapporteras om 30 procent lägre skördar mot normalt.

Eftersom världen är global påverkas även Sverige av andra länders jordbrukskatastrofer. Svenska bönder har lyckligtvis börjat anpassa sig till marknadens spelregler och följer numera börsen för att veta när priserna för exempelvis raps och vete är som bäst för att kunna få som bäst betalt för skörden. För trots att bland annat Lantmännen spår bra skördar till hösten, är det bättre för bönderna att ligga steget före och inte förlita sig på andras kunskap.

Samtidigt som FAO plockat fram signalhornet och börjat prata i termer av varning, så är det viktigt att inte snegla på regleringsverktygen.

D e kraftiga prisstegringar vi sett på senaste tiden har gjort att det på en del håll i världen ropats allt högre på politiska initiativ som ska komma i form av exportbegränsningar för att hindra prishöjningar. Detta är helt fel väg att gå. Marknaden sköter sig bäst själv än att politiker ska lägga sig i bara för att de kan. Regleringar skulle enbart leda till kortsiktiga lösningar. Bättre är det då att utveckla livsmedelsförsörjningen och näringsbehoven så att de blir mer hållbara även för framtida generationer.