Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matkvalitet och ekonomi – det går om man vill

/

Annons

Vi förstår att även Östersunds kommun känner sig tvingad att dra ned sina utgifter vid svårare tider, men som föräldrar på Treälvens förskola, vars kök är ett av de nedläggningshotade, känner vi oss mycket tveksamma till förslaget på nio storkök som förordats i kommunens matutredning.

Varför lägga ned ett i princip nybyggt kök med engagerad personal som lagar varierad och näringsrik mat som barnen gillar? Ett kök som tillsammans med förskolepersonalen integrerar maten och måltiden i det pedagogiska arbetet och som dessutom klarar att göra detta under den budget som är satt? Det känns inte rimligt!

Är man intresserad av minskade kostnader men bibehållen, ja troligtvis ökad kvalitet, är väl en nedläggning av ett kök som detta det sista alternativet.

Lyft i stället upp kök som detta som inspiration för andra!

De har ju bevisligen hittat ett sätt att arbeta på som gagnar alla, såväl personal och barn som kommunens ekonomer!

Genom att laga den mesta maten från grunden, baka eget bröd, anpassa det man lagar till hur många som ska äta just den dagen och därmed minska det onödiga svinnet håller de kostnaderna låga. Lägg sedan till de stora pedagogiska möjligheter som man ges tillgång till när maten lagas på plats.

Från att få känna dofter av mat som lagas och bröd som bakas och för personalen att kunna be om anpassat mellanmål till den matrikedom barnen får ta del av både genom de dagliga måltiderna och speciella tema veckor.

Man kan få matkvalitet och ekonomi att gå hand i hand om man bara vill, det är bevisat, så istället för att stänga ned välfungerande kök – låt dem bli en inspirationskälla för andra!

Mer läsning

Annons