Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matmarknad på Rösta

På lördagen kulminerade årets kulinariska vecka med en matmarknad på Eldrimners gård.

Annons

Ett 40-tal mathantverkare fanns på plats på Eldrimners gård på Rösta i Ås, med sina produkter och råvaror från länet. Lokala ostar, grönsaker, blommor, korvar och bröd är bara några av alla produkter som bjöds ut i stånden. Men det var inte bara försäljning av dessa och andra produkter som gällde på marknaden. Vissa av mathantverkarna hade för dagen även tagit med sig sin produktion till Rösta för att visa hur det går till när till exempel svamp förädlas till soja.

Peter Blombergsson är en av mathantverkarna som tog med sig produktionen, han står vid en stor kittel med skorsten och kokar sav till sirap.

– Av hundra liter sav blir det ungefär en liter sirap, efter ett par dagars kokande, säger han.

På sin gård säljer han förutom sirapen även björksav smaksatt av honung och bär, och berättar att saven har fått ett uppsving den senaste tiden.

Det ystades även ost, bakades tunnbröd, kärnades smör och tillverkades öl. För de mindre besökarna fanns det ett smoothiecafé. Där mixade Oskar Brugge och Melker Gadd ihop bär, yoghurt och andra ingredienser till smoothies och serverade. Kön ringlade lång redan kvart i elva och killarna tog beslutet att öppna serveringen tidigare.

Kerstin Hylén och Eva Jönsson bakade hällbröd som de beskriver som gott, mättande och nyttigt. Hällbröden är gjorda på stenmalt mjöl, vatten och jäst och får jäsa långsamt innan de gräddas på en häll.

– Det här är urbrödet som har bakats i alla tider. Limpor var inte direkt det första brödet som snoddes ihop, säger Kerstin Hylén.

Tore Norrman och Roland Norrman Svensson stod i ett tält och tillverkade färsk glass.

– Det blir som mjuk kulglass, hur hård den är beror på vilken temperatur det är i frysboxen. Färskglass tillverkar man varje dag, och den innehåller inga konstigheter, säger Tore Norrman.

Matmarknaden avslutade TV-programmet ”Mitt kök”, på TV4, vistelse i länet. Från förra onsdagen till och med i lördags har stjärnkocken Tommy Myllymäki och vinexperten Jens Dolk skildrat den jämtländska matkulturen under sändningar i TV4 nyhetsmorgon.

Annons