Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matprofiler i fjällvärlden: Karolina och Nayar


Namn: Karolina Zackrisson och Nayar Chávez Navarro

Ålder: 28 och 31.

Familj: Karolina och Nayar är gifta med varandra och väntar sitt första barn.

Gör: Driver restaurangen HumleLiret i Klövsjö.

Förhållande till fjällen: Karolina: "Jag har varit i fjällen sedan jag var liten, en bra relation till fjällen, jag saknade den när jag bodde i Mexiko." Nayar: "Det var väldigt fint när jag fick se snö på riktigt, jag hade bara sett det på tv tidigare. Det är väldigt fint här. Här är livet lugnt och människor är väldigt snälla."

Annons

När en 15-årig Karolina Zackrisson av en slump blev bekant med en mexikansk kille på nätet kunde hon inte i sin vildaste fantasi tro att de en dag skulle driva en restaurang i Klövsjö. Men så blev det.

En dag dök Nayar Chávez Navarro upp i det chattprogram Karolina använde. I sju år chattade de sedan med jämna mellanrum, på knagglig spanska och engelska. Sedan åkte Karolina till Mexiko för att plugga – och för att få träffa den där Nayar. Kärlek uppstod och efter några år beslöt de sig för att testa på livet i Jämtland.

– Min pappa har drivit bryggeri i Klövsjö i tio år och ville kunna sälja och servera öl hemma på gården. Nayar är kock och idén att starta restaurang föddes, säger Karolina.

Sommaren 2013 öppnade de restaurangen HumleLiret. Här är grunden lokala råvaror, men med smak av Mexiko och andra delar av världen.

– Jag gillar att blanda flera olika kulturer och stilar, säger Nayar, som tagit den svenska matkulturen till sitt hjärta.

– Jag har lärt mig laga svensk mat genom Karolinas farmor och föräldrar, och så har jag testat mycket hemma. Jag gillar surströmming, kaviar, mesmör och sill. Och Janssons frestelse, det är hur gott som helst!

Vad äter ni helst när ni är på fjället?

– På fjället vill man gärna äta det som har med fjället att göra, som renkött, suovas, torkat älgkött. Bland det godaste man kan äta är en kantarellmacka gjord av med kantareller, sidfläsk och grädde, säger Karolina.

---

Den här artikeln är en av tre om matprofiler i fjällvärlden.

Läs också om Micke Raittila och Elaine Asp.

Annons