Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matrutiner skapar goda vanor

...trebarnspappan och kocken Jacob Wismar, som skrivit kokboken Jacobs Hälsokök – ”Mat på en kvart med familje-metoden”.

– Jag kommer ju från en generation där det där att äta tillsammans som familj är något som håller på att försvinna. Men för mig är det viktigt. Blodpudding eller makaroner i all ära, men man kan i stället laga något gott och nyttigt och låta måltiden i sig bli en lugn och fin stund. Det handlar om prioriteringar.

– Jag tror att fasta rutiner är bra för både barn och vuxna. Då vet man att ”i vår familj äter vi frukost klockan sju och middag klockan fem”. Middag och frukost är jätteviktiga. Det blir en lugn stund för oss som familj att vara tillsammans och umgås.

– Att äta ska vara lustfullt och inte präktigt. Den sociala delen är urviktig. Jag tror inte på att tvinga på barnen mat, utan de får själva lägga upp på tallriken. När barnet har ätit upp är det något bra som vi kan kommentera och berömma.

– När man är sjuk i familjen eller annat oförutsett händer i hemmet kan man sänka ambitionerna. Man ska inte underskatta det enkla, säg en tomatsoppa och macka i förkylningstid-er. Just rutiner underlättar, när de omgärdas av kaos.