Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats Årjes spindeln i svenska VM-nätet

Sverige och Åre kan tacka Mats Årjes för triumfen i Barcelona där Åre tilldelades alpina VM 2019. Som ledamot av FIS–council har Årjes en unik position internationellt. Han har övertygat sina kollegor om Åres storhet.

– Vi är många som jobbat för det här på olika sätt. Jag ser det mer som att alla i kampanjen arbetat som ett team. Men givetvis är min position i internationella skidförbundets innersta krets viktig. Där går det träffa människor både på tu man hand och i grupp för alla möjliga samtal, konstaterar Svenska Skidförbundets ordförande.

Flera Sporten talat med efteråt är dock överens om saken: Utan Mats Årjes hade Åre aldrig fått mästerskapet.

En knapp vecka efter omröstningsframgången med 9-8 i FIS–styrelsen, har Mats Årjes fått en smula distans till händelserna i Barcelona.

– Det finns många skäl till varför Åre fick VM. Ett är att Åre och Bormio arrangerade VM rätt nära varandra i tid, 2007 respektive 2005. Åre hade tveklöst många pluspoäng i den jämförelsen, säger Årjes.

– Vi var dessutom tidigt ute med vår kandidatur. Kunde presentera den för nyckelpersoner i lugn och ro. Åre är dessutom i princip färdig med de stora tävlingsinvesteringarna. Cortina skulle ha behövt göra mycket mer där.

Men att Åre till slut fick mästerskapen med så kort intervall som från 2007 till 2019, kom ändå en smula överraskande, för enligt Mats Årjes var det stenhård fight, vilket även omröstningssiffrorna visar.

– Lite oväntat var det, men desto roligare då att vi fick det. Och det handlar om att vi har ett stort internationellt förtroende och ett gott renommé, menar Årjes.

Åres VM-general 2007 och ordföranden i det svenska World–Cup–bolaget Lars Lindqvist, var på plats i Barcelona och berättar om valprocedurens kulmen:

– Det gick höra en knappnål falla just när Åre presenterades som vinnare. Sen var det glädjetjut hos oss och givetvis gråt och chocktillstånd hos konkurrerande Cortina.

Lars Lindqvist tycker att Åre i mycket kan profitera på förtroende, historik och relationer.

– Åre har arrangerat två VM, (1954 och 2007), kört 91 världscuptävlingar och ställt upp på extratävlingar när andra saknat förutsättningar. Det bidrar, plus att Åre och Sverige i dag har väldigt goda relationer med många nyckelpersoner i den internationella skidvärlden. Det är betydelsefullt, säger han.