Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattias Alkberg: "Det var punk som var musik för mig då"

Poeten och musikern Mattias Alkbergs senaste album "Södra Sverige" har tagits emot av publik och media med blandade reaktioner och moderathäcklande singeln "Nöff nöff" blev minst sagt kontroversiell. För ÖP berättar han om texterna som missförståtts av media, kärleken till punken och vad Norrbotten gör med musiken.

En hes Mattias Alkberg svarar i telefonen. Turnén drog nyss i gång med en första spelning i Örebro tillsammans med bandet som har samma namn som senaste plattan, Södra Sverige.

Mattias Alkberg har bland annat varit med i indiegruppen The Bear Quartet – som han gjort 16 album med, släppt sex diktsamlingar och 2004 prisades han av Svenska Akademien. Hans nya punkband Södra Sverige släppte sitt första album bara några veckor innan valet. Råpunk fylld med kritik mot den sittande regeringen, patriarkatet och stockholmsfixeringen fick blandad kritik av recensenterna. Första singeln "Nöff Nöff", som släpptes i början av sommaren, driver med Moderaterna och textraden "Moderat = Skadedjur, Hahaha så jävla ful" talar för sig själv.

– Vi släppte skivan precis innan valet. Inte för att försöka påverka valutgången utan mest bara för att förmedla känslor och få säga vad vi tycker, berättar Mattias Alkberg som trots regeringsskifte verkar uppgiven.

– Det har inte hunnit hända så mycket efter valet. Det är samma panik kring budgetar och hot om nyval.

Att texterna blivit så omdiskuterade och kritiserade tror Mattias Alkberg beror på att medierna haft andra förväntningar på honom. Det han gjort med Södra Sverige skiljer sig mycket från hans tidigare projekt och medierna, de förstår sig helt enkelt inte på punk.

– Musiken är snäv. Jag tror inte att media känner igen sig. De kan liksom inte ta in det. Har man inte lyssnat på till exempel Black Flag innan har man inget att referera till.

Att släppa ett riktigt punkalbum har länge varit en dröm och punken är just det som lade grunden för Mattias Alkbergs musikintresse.

– Punk var mitt första egna val i livet. Jag lyssnade tidigt på 1980-talspunk; engelsk, svensk och amerikansk. Jag var med i ett punkband och det var punk som var musik för mig då.

Alkberg är tydlig med att Södra Sverige inte är något soloprojekt och att han, Henrik Palm, Frans Johansson, Anton Nyström är ett band tillsammans. Till plattan gjorde Mattias och Anton demos hemma i Norrbotten som de skickade ner till killarna i Stockholm. Sedan sågs de i studion där Alkberg skrev texterna på stuts, precis innan inspelning.

Nästa år släpper bandet en ny EP.

– Under jobbet med EP:n har vi verkligen varit ett band och vi har jobbat tillsammans. Vi har skrivit tillsammans och vi har visat varandra i studion.

Mattias Alkberg beskriver musiken som negativ råpunk.

– Det är negativ musik, och det är asbra att det finns sådan musik. Punk är liksom lite tvärt om. Det handlar inte om melodier, det handlar om känslor. Det finns en avsaknad av detaljer och det är det som är detaljerna. Det kanske låter pretentiöst, haha. Äh, det är bra punklåtar helt enkelt!

Skivan "Södra Sverige" har ett omslag som föreställer Stockholm som ett svart avgrundshål där allt sugs ner och skivan innehåller en hel del kritik mot stockholmfixeringen. Jag frågar om han tror att musik påverkas av var man bor.

– Självklart! Allt påverkas och jag tror inte att ett ljud kan existera i ett vakuum så toner påverkas av omgivningen. Men det är på ett mer filosofiskt plan. Vi kan ju prata om att jag bor i Norrbotten och det påverkar säkert min syn på saker och musiken. Det behöver inte alltid vara negativa texter kring Norrland vs södra Sverige. Här uppe får man chans att snöa in på saker och ting på ett helt annat sätt som man inte kan göra söder ut där man lättare blir påverkad av trender. Att snöa in på någonting kan utveckla musiken.

På fredag, 21 november, inleder Mattias Alkberg Club Corazon-säsongen tillsammans med sitt band Södra Sverige.