Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattias Claesson – mästerskapens mest besvikne medaljör?

För några månader sedan tänkte han sluta med friidrott. I går tog Mattias Claesson brons på 800 meter vid inne-EM – och såg ut att vara en av mästerskapets mest besvikna medaljörer.

Annons

I november funderade han fortfarande på att lägga av, i december åkte han hem från landslagssamlingen i Växjö, i januari började han träna igen, i februari började han tävla igen.

Nu, i mars, stod Mattias Claesson på prispallen efter EM-finalen på 800 meter.

Han är supertalangen som vägrar ha en tränare och som gick vilse i sig själv under 2008. Han beskriver fjolåret som ”en personlig härdsmälta” med en kraschad relation. Han petades ur SOK:s talangprogram och fick inte åka med till OS i Peking.

Mattias Claesson kände sig färdig med friidrotten, bara 22 år gammal.

En resa till New York i höstas fick honom att tänka om.

– Jag fick tillbaka lusten att springa. Och nu tävlar jag för att jag vill springa.

När han började träna på allvar igen i januari i år hade han inte kört ett mjölksyrepass på ett halvt år.

– Då trodde jag inte att jag ens skulle vara med här.

Men med två 800- meterslopp i benen åkte Claesson till inne-EM i Turin. Han lekte hem heatsegrar i både försök och semifinal, och det vara bara världsstjärnan Jurij Borzjakovskij och spanjoren Luis Albetro Marco som var bättre i finalen.

Borzjakovskij var överlägsen på 1.48,55. Marco noterade 1.49,14 och snuvade Claesson på silvret med 18 hundradelars marginal.

– Just nu känns det för jävligt. Jag är ju inte här för att komma trea. Jag lät honom (Borzjakovskij) springa sitt lopp och jag sprang dåligt, säger Claesson till TV4.

– Jag tog lite fel beslut. (TT)