Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattias Claesson – mästerskapens mest besvikne medaljör?

För några månader sedan tänkte han sluta med friidrott. I går tog Mattias Claesson brons på 800 meter vid inne-EM – och såg ut att vara en av mästerskapets mest besvikna medaljörer.

I november funderade han fortfarande på att lägga av, i december åkte han hem från landslagssamlingen i Växjö, i januari började han träna igen, i februari började han tävla igen.

Nu, i mars, stod Mattias Claesson på prispallen efter EM-finalen på 800 meter.

Han är supertalangen som vägrar ha en tränare och som gick vilse i sig själv under 2008. Han beskriver fjolåret som ”en personlig härdsmälta” med en kraschad relation. Han petades ur SOK:s talangprogram och fick inte åka med till OS i Peking.

Mattias Claesson kände sig färdig med friidrotten, bara 22 år gammal.

En resa till New York i höstas fick honom att tänka om.

– Jag fick tillbaka lusten att springa. Och nu tävlar jag för att jag vill springa.

När han började träna på allvar igen i januari i år hade han inte kört ett mjölksyrepass på ett halvt år.

– Då trodde jag inte att jag ens skulle vara med här.

Men med två 800- meterslopp i benen åkte Claesson till inne-EM i Turin. Han lekte hem heatsegrar i både försök och semifinal, och det vara bara världsstjärnan Jurij Borzjakovskij och spanjoren Luis Albetro Marco som var bättre i finalen.

Borzjakovskij var överlägsen på 1.48,55. Marco noterade 1.49,14 och snuvade Claesson på silvret med 18 hundradelars marginal.

– Just nu känns det för jävligt. Jag är ju inte här för att komma trea. Jag lät honom (Borzjakovskij) springa sitt lopp och jag sprang dåligt, säger Claesson till TV4.

– Jag tog lite fel beslut. (TT)