Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattias cyklar hela svenska fjällkedjan

Mattias Skantz, 31, från Frösön, väljer ett annorlunda semesterfirande. Istället för att avnjuta värmen på en solig strand med en glass i sin hand väljer han att cykla hela den svenska fjällkedjan 140 mil och det på rekordtid.

Temperaturmätaren på bilen visar 29 grader. Vimplarna ligger som klistrade längs flaggstängerna. Asplöven står i givakt. Inte en vindfläkt. Mattias Skantz har under dagen cyklat från Häggsjövik och möter nu upp i Hårsta lite utanför Järpen längs St Olovsleden.

– Man undrar inte varför man håller på utan mer varför jag började cykla från början. Nu måste jag avsluta det jag påbörjat, säger han.

För två veckor sedan började projektet. Målet är att ta sig genom den svenska fjällkedjan från Treriksröset i norr till Grövelsjön i söder på rekordtiden 14-20 dagar. Det tidigare rekordet till fots är på 39 dagar. Att cykla denna sträcka som går i obanad fjällterräng har ingen tidigare tänkt är möjligt.

– I början fick jag pulsa i snö där jag sjönk ner till knäna. En dag fick jag bära cykeln tre fjärdedelar av sträckan. Den dagen tog jag mig bara 38 kilometer.

Han genomför hela resan med det han kallar luffarstil. Minimal packning, totalt 5,9 kilo varav 1,6 kilo cykeldelar. Han stannar och sover i olika STF-stugor när han blir trött och äter det han kommer över.

– Jag försöker cykla ganska mycket på natten då det är ljust och inte lika varmt. Sedan försöker jag sova cirka fyra timmar under natten och sedan två timmar på eftermiddagen.

– En av fördelarna av att cykla i fjällterrängen är att jag nästan alltid har tillgång till vatten då man förlorar mycket vätska under de långa dagarna i värmen.

Helt ensam har Mattias inte varit. Han har haft mycket luftburet sällskap under färden.

– Jag hade tio getingar, tjugo bromsar, trettio flugor, femtio myggor i två timmar som jagade efter mig.

– Samtidigt vill man gärna ta av sig lite kläder i värmen men det går inte, då blir man ju uppäten, säger han och tilläger att han snart har förbrukat ett helt myggstift själv.

Solen lyser in mellan trädtopparna. Knotten får skinnet att rodna. Det är fortfarande riktigt varmt inne i skogen fast klockan börjar närma sig halv nio. Om Mattias Skantz har haft tur med vädret låter vi vara osagt.

– På 14 dagar har jag knappt haft två timmar regn på mig. Man räknar snarare med +2 och snålblåst och inte 20-25 grader.

För att ensam ha cyklat 110 mil genom fjällen i tropisk värme verkar han ändå pigg när han trampar iväg på stigen. Det går fort.

Han klagar dock lite på ett ont knä som gör att han har svårt att cykla uppför. Men han ser helt klart att de 20-30 milen kvar ner till Grövelsjön ska vara avklarade innan helgens slut.