Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattias nådde sitt mål – 366 bergstoppar på 366 dagar

Mattias Skantz målsättning var att ta sig upp på 366 bergstoppar på 366 dagar. På annandag jul stod han på toppen av Storsnasen och därmed var målet nått.

Annons

Mattias Skantz, 29 år, från Frösön, brukar göra cirka 170 toppturer per år och totalt har han varit upp på fler än 1 000 bergstoppar. Inför 2012 bestämde han sig för att spänna bågen ännu lite hårdare. En topp för varje dag under hela året och eftersom det är skottår blev det 366.

Efter 361 dagar nådde han målet, Storsnasen blev topp nummer 366 i projektet. 119 av topparna har han nått till fots och på cykel, resten med skidor. Förutom i länets fjällvärld har toppturerna genomförts i bland annat Västerbotten, Norge, Tyskland, Cypern, Österrike och Italien. Tio av topparna i projektet är högre än 3 000 meter över havet, den högsta 3 599.

– I grund och botten gör jag det här för att få åka så mycket skidor som möjligt, det är ett sätt att hitta bra berg och bra snö. Men det är också kul med en målsättning både fysiskt och psykiskt.

Toppturerna har inneburit fysisk aktivitet i 750 timmar under året. Det svåraste har varit att hitta motivationen att lämna stugvärmen och ge sig ut när det varit riktigt tuffa väderförhållanden.

– Det här är ett sätt att se hur långt man kan komma på stark vilja.

De besvärligaste väderförhållandena mötte han när han skulle upp på Tysklands högsta topp, Zugspitze (2962 meter över havet). Det var 29 minusgrader och hård vind. Dessutom var luften tunn och luftrören överansträngda.

– Jag gick med en andningsmask, en värmeväxlare, för annars kunde jag inte gå. Men det var strålande sol så det var ändå fint.

Kontrasten var stor jämfört med midsommardygnet i Börjefjäll i Norge. Mattias Skantz klev ur bilen vid 23-tiden på kvällen och tolv timmar senare hade han tagit ett stort steg närmare sitt mål.

– Jag gjorde nio toppar och var tillbaka vid bilen klockan 11 på förmiddagen. Första toppen nådde jag klockan kvart över ett på natten i perfekt soluppgång.

Mattias Skantz har lagt ner en hel del tid på att noga beskriva äventyren på sin hemsida, där finns fakta om bergstopparna, statistik, bilder och berättelser.

– Man ska ha något att göra på kvällarna också ...

Vilken topp var lättast att nå?

– Kanske Suljätten, som är en godkänd fjälltopp. Välliste är också lätt, dit kan man gå i lågskor.