Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattiasson lämnar IFK: "Jag behöver vila upp mig"

Adam Mattiasson lämnar IFK Östersund och gör ett uppehåll som tränare.
– Jag borde ha gjort det här för några år sedan, säger han.

Degraderingen från division 2 är inte orsak till avhoppet. Mattiasson bestämde sig tidigt under säsongen för att kliva av tränarjobbet.

– Jag har jobbat 13 år oavbrutet och nu är jag rätt nöjd med "träneriet". De senaste åren har jag inte haft samma driv. Jag behöver vila upp mig, säger Mattiasson och tillägger:

– Med facit i hand borde jag ha gjort det här för några år sedan.

Adam Mattiasson känner en stor lättnad över att vara en "fri man".

– Det känns väldigt skönt att ha klivit av. Hade jag varit kvar skulle jag redan nu ha fått börja planera för nästa säsong. Att träna på den här nivån är som ett heltidsuppdrag.

Klipper du alla band som tränare?

– Nej, jag kanske hjälper till med något ungdomslag. Sedan har jag tränarutbildning i förbundet samt två förmiddagar i vecka med gymnasiet (Storsjö). Gymnasietjobbet ska bli mycket kul, inte minst när "Zäta" (Jörgen Zetterström) kommer in som tränare.

Pär Jakobsson, ledare bakom A-laget, berättar att processen är i gång för att hitta en ersättare till Adam Mattiasson. Frågan är vilken typ av tränare man söker?

– Jag är inte så förtjust i tränare som säger att de har en speciell stil, till exempel är offensivt eller defensivt lagda. Fotboll är mer komplext än så. Det beror helt på vilka spelare du har.

Jakobsson tror inte på en snabb tränarlösning.

– Situationen speglar väl hela samhället. Det är svårt att hitta människor som vill ta ansvar, som vill jobba utan skyddsnät. Det vi lärt oss är att tränarjobbet inte är en "one-man-show". Det handlar om ett lagarbete.

Ni kanske måste söka utanför länet?

– Ja, men då krävs det ett hårt jobb. Då gäller det också att hitta ett civilt arbete till en sån tränare eftersom vi inte har råd att arvodera en tränare fullt ut. Men först har vi några andra huvudspår som vi jobbar efter.

Jörgen Zetterström, som återvänder till länet, skulle kunna vara ett alternativ, men Pär Jakobsson är tveksam

– Jag känner inte "Zäta" så jättebra, men jag tror ändå att han är rätt trött på kvällsaktiviteter.

Pär Jakobsson medger att nedflyttningen till division 3 är ett hårt slag. Speciellt mentalt.

– Ekonomiskt spelar det inte så stor roll, men det blir en identitetsproblematik. Nu är det tuffare för oss. Vi är på samma nivå som Ope och Frösön. För staden är det ett lågvattenmärke att vi inte har ett lag högre upp bakom ÖFK.

IFK hade, förutom färre skador på våren, troligen också behövt någon eller några starka profiler i år.

– Jämfört med andra lag hade vi lika bra svenska spelare, men skillnaden var att flera lag hade spetsat med tre-fyra utlänningar. Det var samma med Friska Viljor.

Till sist, hur reagerar du på att vissa spelare i laget reste utomlands i stället för att spela kval?

– Jag hade inte gjort det. Jag hade planerat in de resorna efter säsongen.