Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattson Weijber sitter säkert

/
  • Tre guldbelönade jämtar som vid Riksidrottsstämman i Visby fick ta emot Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse, från vänster Ingvar Emilsson, Strrömsund, medaljutdelande RF-ordföranden Karin Mattsson Weibjer, Gunhild Ragnvaldsson, Strömsund och Sören Persson, Ås. Foto: Thord Eric Nilsson

Karin Mattsson Weijber med rötter och hjärta i Jämtland och ridsporten sitter säkert kvar som ordförande i Riksidrottsförbundet efter stämman i Visby. Det var hård fight när hon för fyra år sedan besegrade utmanaren Lars Liljegren.

Annons

Numera är positionen så ohotad att det är naturligt att fråga henne om hur många år av sitt unga liv som hon vill ge Svensk idrott.

– Minst sex till åtta år. Skulle det bara ha blivit fyra hade jag väl närmast bara betraktats som en parentes, säger hon.

Så här vid Almedalen ligger det väl också nära till hand att fråga om eventuell politisk karriär senare.

– Partipolitiken är inget för mig, säger hon.

Som riksidrottsordförande är det väl också bra att vara neutral. Företrädaren Gunnar Larsson var en utpräglad politiker, liksom även tidigare konkurrenten Liljegren. Men efter avslutad RF-karriär lär nog erbjudandena komma.

in bröt hon isen. Ordförandeposten hade tidigare varit vikt för äldre män, eller litet mer vulgärt uttryck gubbar. Större delen av förbundets drygt 100-åriga historia har det varit en kunglig ordförande med en speciell styrelseordförande.

Karin var varken kunglig, gammal eller gubbe. Utan en ung kvinna. 33 år när hon blev ordförande och hade redan då tio år i styrelsen.

Utan någon direkt kvotering tar kvinnor mer toppositioner. När SISU, vid sin stämma, valde ny ordförande segrade Pia Zätterström, med sin bas i simsporten, över valberedningen Ola Lundberg från hockeyn och Karlstad. Riksidrottens enda direkta sponsor, Svenska spel, har en ny kvinnlig vd, och ordförande är Margareta Winberg.

Karin Mattsson Weijberg var mycket nöjd efter riksidrottsmötet.

– Speciellt med fredagens debatt om inriktningen inför framtiden, säger hon.

Det var i den debatten det blev en litens strid om en formulering som i klartext betyder fortsatt inriktning mot ett samgående mellan RF och Sveriges olympiska kommitté. Strävandena skall fortsätta, men ingen vet när själva frågan åter kommer upp. Nu går man i alla fram med ett gemensamt namn Svensk idrott där elitsatsningen blir den första stora uppgiften.

Frågar man vad hon upplevt som mest positivt under de fyra åren som RF-ordförande tar hon fram ett par ekonomiska frågor.

– Mest positivt var det väl att vi när vi efter regeringsskiftet försökte få behålla handlagets 400 miljoner kronor som årligt anslag och fick 500 i form av Idrottslyftet. Att vi även fått pengar för elitidrottstöd är också positivt.

idrotter hade sökt medlemskap i RF. Kroppskultur och armborstskytte fick avslag medan dart (pilkastning) anpassat sig till kraven så bra att förbundet var moget för inval. Styrelsen hade avslagit karates begäran om en egen plats i förbundet. Men stämman röstade in sporten som nummer 70i RF-familjen.

Sannolikt kan det resultera i idéer att några av de över 20 grenar som finns i bland Budo och kampsportförbundet också vill bilda eget.

Ett av många beslut var att RF skall kräva att även golf, utförsåkning, segling och ridsport skall godkännas för friskvårdsanslag.

RF-stämman beslöt även att säga nej till FF Proletärens förslag om bojkott mot Israel, men däremot ja till samma organisations krav om att arbeta för Palestina skall komma med i den internationella idrotten.

Östersund, som suttit i SISU:s styrelse, tog konsekvenserna av att valberedningens ordförandeförslag föll och avsade sig fortsatt uppdrag.

Tre jämtar och en exjämte fanns bland de 77 som fick Riksidrottdrottsförbundets högsta utmärkelse, nämligen Ingvar Emilsson (bilsport) och Gunhild Ragnvaldsson (friidrott) från Strömsund och Sören Persson (friidrott), Ås. Exjämten var Thomas Sällström, med basketuppdrag i vårt län innan han blev verksam i Västmanland.

Mer läsning

Annons