Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matutredningen är kommunal teater

Annons

I egenskap av föräldrarådsrepresentant fick jag i veckan information om Östersunds kommuns matutredning. Det sammanföll med de sparkrav som kommunen står inför.

Min skepticism gentemot kommunens ekonomiska utredningar förändrades inte när vi också fick veta att den föreslagna förändringen skulle spara 25 miljoner.

Den oberoende ekonomiska analysen saknas fullständigt i utredningen. Till beräkningarna har man utgått från kommunens egna budgetsiffror. Kostnaderna för förändringsarbetet sägs vara betydande men man bedömer att de framgent ska uppväga de initiala kostnaderna.

Ett imponerande säljjobb gjort av den konsultfirma som lyckades sälja in sig till kommunen för att bistå med dessa kunskaper.

Besparingen då, hur kom man fram till den?

25 miljoner sparas om man inte lagar maten lokalt. Nu är det så att maten i Östersunds kommun lagas inte alltid lokalt. Vad utredningen visar är att om man skulle göra det så skulle det bli 25 miljoner dyrare. Så när debattens vågor går heta så tror folk att de försvarar nuvarande ordning och priset för detta är en merkostnad på 25 miljoner. Detta är helt fel.

Besparingen enligt det mest troliga förslaget är beräknad till endast 1,9 miljoner. Med avsaknaden av kalkyler till följd av förändringarna så är inte heller den trovärdig. En hel del kan man ju hitta i att internhyran för ett mottagningskök kalkyleras till cirka en tredjedel av vad det gör om maten tillagas där. Det är en av förklaringarna till att man kan räkna hem miljonbesparingar som i praktiken inte finns.

Vad som är intressant i rapporten är att den förklarar ledningen för matproduktionen som mycket dålig. Att genomföra en omorganisation är mindre känsligt om man säljer den som en besparing på 25 miljoner. Medborgarna luras tro att förändringen var nödvändig av ekonomiska skäl.

Min uppfattning är att matutredningen är en omväg till omorganisation som kräver beslut som det saknas mod för. Den är endast ett bevis för brist på kommunal ledningskompetens.

Någon ekonomisk besparing är förändringen med all sannolikhet inte. Däremot ett teaterspektakel som redan kostat mycket mera än vad det i slutändan kommer att ge.

Mer läsning

Annons