Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matutredningen inte tillräckligt bra för ett beslut

Kära beslutsfattare i Östersunds kommun, Matutredningen är bra, men absolut inte tillräcklig för ett så stort beslut.

Undersök hur man kan få lokal tillagning lönsam, stärka lokala producenter och ge ett lyft för smakriket Jämtland. Vilka kreativa lösningar finns?

Ta tillvara viljan och kompetensen i dagens kök, stora som små, att laga bra mat från fina råvaror. Hur kan vi samverka med lokala producenter, företagare, kök inom äldrevården och alla jamtar som brinner för lustfylld och hälsosam mat?

Vi vill att ni begär ett utförligare och bättre beslutsunderlag om helhetsekonomin, om en långsiktig hälsa för barnen och Jämtland, om personalkarusellen och om alternativa lösningar.

Förhasta inte i en sådan viktig fråga som berör barnen och Jämtlands framtid! Det saknas beräkningar om exempelvis den ökning av svinn som fler mottagningskök ger, och vad konsekvenserna blir för matkvalitén om de som älskar att laga mat tappar sugen eller rent av byter jobb. Mottagningskök kräver också investeringar och personal som trivs och mattransporter belastar även miljön. Vad kostar en sämre hälsa? Hur motiverar man kompetent personal att arbeta i ett mottagningskök jämfört med ett tilllagningskök?

Det är inte ens säkert att det blir så stora besparingar som man tror. Vad sparade man genom att lägga ned kök inom äldrevården? Inte alls så mycket som man trodde och har de äldre blivit friskare?

Varför inte börja med att förbättra måltidsorganisation och öka samverkan mellan köken, som matutredningen också pekar på, och avvakta med beslut om antal matlustkök tills ni vet bättre.

Föräldrarådet Treälvens förskola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel