Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matutredningens förslag är omodernt

Signaturen ”Mamma” tyckte i ÖP 28 mars att ”nu måste vi kokerskor ställa oss upp och säga vad vi tycker eller är vår mat så dålig så vi inte törs se våra kunder i ögonen utan hellre gömmer oss bakom storköket”.

Det här handlar i första hand inte om oss utan vad ni som föräldrar ställer för krav på era barns matkvalitet. Det är nu, innan beslut i frågan tagits som ni kan och borde vara med och säga er mening.

Tror inte att någon som i nuläget lagar mat på plats skäms över sin mat och hellre gömmer sig bakom ett storkök.Däremot ser förutsättningarna olika ut för alla kök då det gäller utformning, utrustning med mera för vad som är möjligt. Hade kommunen haft tydliga mål och gemensamma riktlinjer kring barnens kost, matbudget, underhåll och investeringsplaner hade vi kanske inte hamnat där vi är idag.

Jag har förmånen att få jobba i ett förskolekök för tre avdelningar som är godkänt och välutrustat som ger mig möjlighet och tid att steka pannkakor och rulla köttbullar till barnen.

Barnen blir sugna och hungriga och äter bra då det luktar mat och nybakt bröd både inne och ute på gården.

Svinnet är minimalt eftersom jag på morgonen vet hur många portioner jag behöver laga.

Det är en uppfattning vi alla som lagar mat på plats delar medan de som har erfarenhet från mottagningskök kan berätta om att stora mängder mat slängs i komposten varje dag och som med all säkerhet bidrar till en hel del av de 4000 ton mat som kastas varje år.

Det ökade antalet så kallade ”interna transporter” som kommer att uppstå rimmar illa med Östersund som Miljöstad! I stället för som nu två transporter per vecka kommer jag att få minst fem per vecka. 10 per vecka om värmeskåpen skall hämtas tillbaka samma dag.

Det förslag som förordas samt flera andra förslag i matutredningen känns omodernt och går helt emot trenden och de ökade kraven att maten ska tillagas från grunden och på plats.

Mycket kan förbättras och vi hoppas att man tänker till ordentligt hur man vill ha det i Östersunds kommun i framtiden och går i täten för ett modernt mattänk och utvecklar de små kökens möjligheter i stället för att satsa på stordrift.

 

Kokerskegruppen Centrala stan genom

Susanna Axelsson.

Mjölnargränds förskola.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel