Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matvecka med 57 lockbeten

Världens längsta vecka börjar i morgon. Då inleds en tio dagar lång orgie i matkultur i olika form­er runt om i länet.

Matveckan i Jämtland/Härjedalen inleds i morgon med den årliga Septembermarknaden. 14 mathantverkare från länet kommer då att slå upp sina salustånd på Stortorget i Östersund.
Helgens matmarknad i Östersund innebär också startskottet för Matveckan som följs upp med Åre Höstmarknad som också den genomförs i helgen. Även här kommer den matglade att få sina behov tillfredsställda.
– Vi genomför höstmarknaden för sjunde gången och i år kommer vi att ha en mängd aktiviteter i stationshuset i Åre. Dessutom kommer fjällkossorna från Såå att finnas på plats i byn. Vi kommer också att bygga upp ett rejält långbord där alla som vill ska få chansen att laga till sin egen kolbulle, allt efter eget tycke och smak, säger Calle Hedman, en av arrangörerna av Åre Höstmarknad.
Under hela nästa vecka kommer det sedan att ystas, slaktas och provsmakas på många gårdar runt om i länet.
– Totalt kommer Matveckan att erbjuda hela 57 olika aktiviteter på 37 gårdar spridda över hela Jämtland och Härjedalen, säger Fia Gulliksson, länets egen matambassadör.
Vad sägs om programpunkter som ”Färskkorvens återkomst”, ”Gårdosten – sensation för smaklökar” eller varför inte besöka en ”matteater” där föreställningen inleds med ett halvt slaktat lamm som efter cirka en och en halv timme kan smakas av i olika former.
Matveckan bjuder på allt och lite till för den som vill veta mer om det rika matliv som länet kan erbjuda.
Den offentliga maten kommer också att belysas extra under veckan. Kommunen erbjuder numera sina äldre invånare inte mindre än tre olika matsedlar där man kan välja fritt. Vill man fira något speciellt finns det festmat, vill man äta husmanskost finns givetvis också den möjligheten, allt producerat i största möjliga mån av lokala råvaror.
– Surdegsbak är ute. Nu är det i stället korvtillverkning som gäller.
Det är Tobias Karlsson, på Eldrinner, som menar att de barnlediga pappor som tidigare drog igång intresset för surdegasbak nu gått vidare till korvtillverkning i egen regi.
– Varenda korvsprutare i landet är slutsåld, säger Tobias Karlsson, som samtidigt vill slå ett slag för en korvens mästare från Bayerns som kommer till länet nästa vecka. Hemma i Bayern är han mästarutbildad inom charkuteri efter fyra års studier i slakt, chark och styckning.
Lite mer oväntat deltar Nationellt vintersportcentrum på ett hörn denna vecka. Här erbjuds seminariet ”Mat med fart” där löpskola varvas med tillagning av återhämtningsmat.
För den som vill ta del av länets matkultur, både från förr till i dag och in i framtiden, är Matveckan det givna alternativet.