Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud Olofsson-effekt kan ge Håkan Larsson nödvändig draghjälp

/

Klockan är kvart över åtta på morgonen när vi rullar in i Sveg. Håkan Larsson har kört 20 mil i jämn fart med fyra timmars sömn i kroppen och vi har räddat honom undan två fartkameror.

Annons


Han ser sliten ut när han kliver ur bilen.

Åtta timmar senare har han sannolikt bidragit till att öka valdeltagandet i EU-valet. Dessutom värvat en röst från en medlem i Ung Vänster.

Han är ute på en landsomfattande valturné i rasande tempo. Ena dagen i Skellefteå, andra dagen i Hultsfred.

I dag är det debatt på Härjedalens gymnasium. Aulan i Svegs Folkets hus är fylld av krulliga peruker, Larz Kristerz-sparkdräkter och älghattar. Rektorn tror först att eleverna klätt ut sig för att illustrera mångfalden inom EU, men det är dålig smak som är temat.

EU-debatten råkade sammanfalla med årskurs tres årliga Bad Taste-dag.

emot sig. Han är femte namn på partiets valsedel till EU-parlamentet. Centern har en plats i dag. De flesta tror att nuvarande EU-politikern Lena Ek sitter säkert.

Men det finns ett scenario som kan öppna dörren för honom. Lena Ek lanserades nyligen som en av tre kandidater till att ta Margot Wallströms plats som svensk EU-kommissionär.

– Blir hon det har jag helt klart chansen, säger han.

Håkan Larsson tillhörde den grupp som lite vanvördigt kallades Åsa Nisse-marxister på 1970-talet. De protesterade lika mycket mot Sovjets invasion av Tjeckoslovakien som USA:s bombningar i Vietnam och hade inga problem att samarbeta med bokstavspartier på yttersta vänsterkanten. Håkan Larsson tycker fortfarande att sakfrågan är viktigast.

– Jag gillar inte blockpolitik, säger han.

själv som en ”grön” mittenpolitiker som arbetar för småföretagande och regional utveckling. Egentligen är han för kritisk till EU:s överstatliga ambitioner för att passa i den liberala gruppen. Ändå är det där han hamnar om han blir invald i EU-parlamentet.

Själv tror han inte det blir några problem.

– Friheten är ganska stor och det finns gott om tvärpolitiska grupperingar, säger han.

Kanske passar han bättre i EU än i riksdagen där partipiskan viner ofta och hårt. Det finns stora sprickor inom Centerpartiet i dag. Många tycker att Maud Olofsson släpat partiet ut mot yttersta högerkanten. Hon tog beslut om partiets hjärtefråga, kärnkraften, utan att fråga medlemmarna först. Det är många som inte kan smälta det.

Gamle centerprofilen Börje Hörnlund har anklagat henne för att rasera partiets värdegrund. Internt beskylls han för personangrepp, men i sak är det många som håller med.

Utåt sett är Håkan Larsson lojal. Att ”Stureplanscentern” tagit över är en vrångbild i medierna, säger han. Men han medger att partiet toppstyrs ibland och innerst inne ogillar han den väg man har slagit in på. Det går att utläsa mellan raderna.

– Jag tycker inte om att de vill öppna för möjligheten att bygga nya kärnkraftverk. Och jag skulle gärna se att makten i partiet kom mer tydligt underifrån, säger han.

Håkan Larsson har många supportrar bland centerpartister ur den gamla stammen. Kanske är det en tyst protest att en fjärdedel av centerns riksdagsgrupp skrivit under ett upprop till stöd för honom på hans kampanjsida på Internet. Gamle partiledaren Olof Johansson är en av dem.

ifall EU-kampanjen går åt skogen har inte Håkan Larsson. Han satsar allt på ett kort, delvis med pengar ur egen ficka. Det kan tyckas lite märkligt eftersom Centerpartiet över en natt blev ett av världens rikaste politiska partier när de sålde sin tidningskoncern för 1,8 miljarder 2005.

Pengarna skulle gå till kommande valkampanjer bland annat. Håkan Larsson får 30 000 kronor och resor av partiet. Centerdistriktet och kommunkretsarna betalar dubbelt så mycket. Resten betalar han ur egen ficka.

– Jag vill inte klaga, men visst är det skillnad i förutsättningar för Lena Ek, som har tre anställda, säger han.

sitter eleverna tysta och koncentrerade. Vänsterpartisten Nisse Sandqvist får applåder. Han är ung, arg och påläst. Det är sjukt viktigt att välja politiker som fetdissar EU, säger han.

Håkan Larsson är ingen som dominerar en paneldebatt. Han är lågmäld och saklig och lite akademiskt torr. Men han låter trovärdig och får applåder av den unga publiken.

Efteråt frågar jag några elever om de tänker rösta i EU-valet.

– Ja, jag bestämde mig i dag faktiskt. Det här fick mig att inse att det är viktigt att ungdomar röstar, särskilt i glesbygden, säger Moa Myhr.

Robert Björklin blev också övertygad om att gå och rösta. Nu vet han också vilka han ska rösta på.

– Miljöpartiet. Hennes sista inlägg övertygade mig.

I bilen berättar Håkan Larsson om sin bakgrund. Om pappa Harald som bytte från att vara socialdemokrat till att bli bondeförbundare när han slutade som arbetare och blev arrendator på en gård. Och mamma Anna-Maj som var med och bildade Svenska Landsbygdens kvinnoförbund, nuvarande Centerkvinnorna.

är Håkan Larssons liv är nästan en underdrift. Han är gift med Maria Söderberg, centerpartistiskt kommunalråd i Krokom.

Politiska samtal vid köksbordet?

– Ja, men ibland vill Maria att vi pratar om något annat.

De som känner honom säger att han är opraktisk bortom det fattbara, på gränsen till att inte klara vardagsliv-et. Andra omdömen: Han har ett gott hjärta, ändrar sig aldrig, är kunnig, påläst och en mycket dålig förlorare.

Vi pratar om vad klasstillhörighet betyder för en politiker. Sveriges riksdag är en salig blandning av folk med olika bakgrund.

Men italienska EU-politiker kommer ofta från fina familjer. Tyskarna tituleras ofta Herr Doktor.

Jag frågar om han kommer att känna sig bekväm i EU-miljön.

– I politiska sammanhang är det inga problem. Att föra sig på fina middagar är inte min specialitet.

Han trivs bäst i möten öga mot öga. Ett sånt hinner han med vid ett besök på Bäckedals folkhögskola på hemvägen från Sveg. Allmänna linjen har informationsdag om EU. En av eleverna, Joe Nyberg, har ringt och bett Håkan Larsson komma. Han tyckte det var fel att bara socialdemokraterna var inbjudna, säger han.

Joe Nyberg har ett nyväckt intresse för EU. Han ställer mängder av frågor och suger girigt i sig svaren.

Han är medlem i Ung Vänster nu, säger han. Men han är inte säker att han ska rösta på dem i EU-valet. Han hörde någon som tyckte att Sverige borde lämna EU och det var det dummaste han hade hört.

– Du kan rösta på mig, säger Håkan Larsson.

– Ja, jag kanske ska göra det, säger Joe Nyberg.

att Håkan Larsson värvar en vänsterröst egentligen. Själv hoppas han på många kryss från Jonas Sjöstedts anhängare i Västerbottens inland. Vänsterpartisten Sjöstedt fick 40 procent av rösterna i sitt hemlän i förra EU-valet. Den här gången ställer han inte upp.

– Jag tror det finns många röster att vinna i Västerbotten, säger Håkan Larsson.

Mer läsning

Annons