Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maximera handbagaget

Vill man slippa checka in bagage gäller det att välja väska med omsorg. För dig som vill packa optimalt till flygresan kan vårt test av kabinväskor vara en räddare i nöden.

För den som har möjligheten att resa lätt är kabinväskan ett perfekt val eftersom man slipper checka in och hämta ut sitt bagage. Kabinväskor håller måtten för hur stort handbagage du får bära med dig ombord på de flesta flygplan och det hårda skalet skyddar innehållet hela vägen från dörr till dörr.

Enligt en frivillig överenskommelse mellan flygbolagen, kallad IATA-standard (International Airport Transport Association) får handbagaget högst mäta 56 x 45 x 25 centimeter. Om det är på gränsen att din packning ryms i kabinväskan kan det vara värt att titta på volymen, för trots snarlika yttermått kan det variera hur mycket kabinväskorna rymmer. Det skiljer hela åtta liter mellan några av modellerna vi har testat. Delsey har en packvolym på 40 liter medan Cavalet endast rymmer 32 liter.

Modellerna erbjuder även olika funktioner för att underlätta när du ska organisera packningen. Alla har en avskiljare, som också fungerar som förvaringsficka, vilken separerar packningen i lock och botten. En del har fickor av mesh, ett sorts nätmaterial, andra i heltäckande tyg. Samsonite och Springfield är de enda som saknar en mindre ficka att lägga småsaker i. Cavalet har kryssband som fäster i botten, på så sätt hålls även en mindre mängd kläder på plats under resan.

Väskorna delas upp i två läger när det gäller hur väskorna rullar. Cavalet, Titan och Samsonite har bra rull och är problemfria att dra, skjuta och snurra runt med, medan hjulen på Epic, Delsey och Springfield fastnar vid ojämnt underlag och skrapar i marken.

Bäst i test är Titan. Den har mycket bra förvaringslösningar med kryssband i lock och botten samt en stor och en liten ficka med dragkedja. Hjulen är i en storlek större och rullar på fint. Modellen tar sig fram på de flesta underlag utan något större slitage på väskan.

Linn Björklund/Wiseguide/TT