Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"McDonalds blir som en legal ungdomsgård"

Nätdroger, alkohol och bråk. Det mesta eskalerar på nätterna på stan i Östersund. Nu vill Nils-Ivar Odelberg hjälpa till att sprida sin kunskap till resten av länet.

Annons

Han har varit ute i några år och ser problemen ute, främst på helgnätterna.

– Det är lätt att få tag på nätdroger och det går neråt i åldrarna. Spice är ett exempel på en sådan drog. Men de experimenterar ju och det sista jag hörde om var att de inhalerar lustgas från kolsyrepatroner som sitter på sprutgräddsbehållare.

Han har arbetat med barn och ungdomar i drogförebyggande i många olika sammanhang och besitter en hel del kunskap. Nattvandringen har han hållit på med sedan 2008 då han flyttade till Östersund och genom sina år har han hunnit se en hel del.

– Vissa kvällar är det bedrövligt. McDonalds blir som en legal ungdomsgård.

Han berättar att trenden visar att det är färre som är ute och nattvandrar, trots att behovet är större.

– Jag tror många föräldrar tror att det är värre än vad det är. Egentligen skulle det inte ens heta nattvandring eftersom man inte behöver vara ute hela natten. Det handlar om att ta en kvällspromenad, man kan gå hem klockan elva om man vill det. Om alla som kan går en tretimmarspromenad en gång per år så hjälper det mycket

Förbyggande är a och o för att minska oroligheterna ute bland ungdomar, säger Nils-Ivar.

– Det kostar kommunen cirka 1 miljard i samhällskostnader om 84 ungdomar hamnar i utanförskap.

Siffrorna som kommer från Skandia gäller Östersunds kommun.

• En del vuxna kanske inte vågar nattvandra, vad krävs egentligen?

– Vi behöver avdramatisera det. Vi ska inte vara minipoliser eller socialarbetare och vi ser ju ofta ungdomar som dricker, men vi får inte beslagta något. Vi ska vara en kompis där ute, hjälpa dem att ringa hem och vara medmänniska genom att ge stöd och lyssna. Nu är det många som känner igen oss och kommer fram och vill ha hjälp eller bara prata, säger Nils-Ivar och ger exempel.

– På studenten körde jag folk till akuten och hjälpte andra med busspengar. Sen hade vi ju våldtäkten i Torvalla, efter den ville tjejerna ha sällskap hem för att de inte vågade gå själva.

En fråga som Nils-Ivar ofta får av föräldrar gäller deras barn.

– Många frågar hur dom ska göra om dom ser sitt eget barn. Men behöver hon eller han hjälp hem är det bara att du tar av dig jackan och går hem och vill du inte gå fram kan du skicka någon annan.

• Vad är det som driver dig?

– Samhällsengagemanget. Jag ser ett stort behov av vuxna ute som finns där för att hjälpa ungdomar genom en kvällspromenad. Ibland får vi höra från ungdomarna; "det är så tryggt att veta att ni är ute". Då känner man sig så nöjd.

• Vad är det värsta du har sett?

– Jag hittade en kille i 20–23:års åldern som låg och sov. Han hade kunnat frysa ihjäl, svarar Nils-Ivar.