Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med cook and chill kan man välja mellan flera rätter

Fia Gulliksson har skrivit ett öppet brev till landstingsdirektör Björn Eriksson om tillagningsmetoden cook and chill, ett brev som bland annat ÖP refererat till på nyhetsplats. Här kommer ett öppet svar till Fia Gulliksson.

Tack för dina synpunkter som vi delar till allra största delen. Vi uppskattar ditt engagemang och hoppas att du här och nu antar en inbjudan att bli samtalspartner kring vår modell, hur den kan bli kreativ och hur vi kan arbeta "matlandsmässigt”.

Men först några förtydliganden kring hur vi resonerat:

Att patienter med nedsatt immunförsvar och aptit, och som ofta är svaga, behöver ett bra näringsintag har varit grundförutsättningarna när vi gjort utredningen om utveckling av kostenheten. Därför har vi varit måna om att även fortsättningsvis tillaga maten själv och inte, som du dessvärre uppfattat det, lägga ut det på någon leverantör utanför länet.

Genom upphandling ställer vi kvalitetskrav på råvaror och vi kommer att tillreda dem på samma sätt som vi gjort tidigare med den erfarna och kompetenta personal vi har – vi bibehåller alltså en hög kvalitet på maten och har dessutom som mål att öka andelen ekologiska råvaror (för närvarande 20 procent).

Nuvarande system har begränsade valmöjligheter i antal rätter och maten måste, ur livsmedelshygienisk aspekt, ätas inom två timmar efter tillagning. För potatis är tidsgränsen en timme. I dag är det nästintill omöjligt att åstadkomma.

Varmhållning av mat medför en kvalitetsförsämring då både vitaminer och näringsämnen förstörs. Med ett kallmatssystem förvissar vi oss om att livsmedelshygien och näringsinnehåll – och därmed patientsäkerhet – håller genom hela processen.

Vi ska också hålla i minnet att patienter på ett sjukhus inte är där av fri vilja utan på grund av ett sjukdomstillstånd. De har inte samma aptit som friska människor. I dag har dessa patienter inte möjlighet att välja vad de vill äta.

Cook and chill ger både valmöjligheter på ett tiotal olika maträtter och möjlighet att servera mat när patienten är mottaglig, till exempel när patienten kommer in sent en eftermiddag, när patienten är hungrig eller innan patienten åker hem. Det kan också variera när en patient får äta på grund av undersökningar, ingrepp eller när det fungerar för vårdpersonalen.

Allt detta har också betydelse för upplevelse, aptit och inte minst näringsintaget.

Det som ytterligare förstärker måltidsupplevelsen är presentationen av maten. Därför är det självklart att maten skalserveras på porslinstallrikar. Att maten återupphettas i mikrovågsugnar är en uppvärmningsmetod, ingen tillagningsmetod.

Att vi kommer ned i antal tjänster med cook and chill beror bland annat på att helgarbete försvinner och att matportioner inte behöver dukas på brickor i köket. På vårdavdelningarna finns sedan tidigare servicepersonal som kommer att hantera uppvärmning och diskning (vårdnära service).

Det är viktigt att belysa att vi har olika utgångspunkt, kundgrupp och perspektiv på våra verksamheter. Det är en sak att tillaga 1 000 portioner mat per dag på ett sjukhus där många har behov av sjukdomsanpassad kost, en annan att driva en vinstdrivande restaurang.

Fia Gulliksson – du är en fantastisk ambassadör för länet med ett stort engagemang och en passion för mat som vi verkligen värdesätter.

Även vi har väldigt duktig personal som gärna vill bidra med god och kvalitativ mat till de patienter som kommer till vårt sjukhus. Genom det bidrar vi också till att förstärka regionens varumärke.

Med vänlig hälsning

Jonas Törngren

centrumchef diagnostik, teknik och service

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel