Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Med denna lönesänkning så skulle man kunna säga att personalen ska jobba gratis två nätter i månaden”

I går kunde Öp också berätta att landstinget vill sänka nattpersonalens lön 200 kronor per natt. Det är en extra ersättning som funnits sedan 1998 som man nu vill förhandla bort. Det kommenterades så här på OP.se:

och om detta går igenom så sänks min lön med 10–12 procent räknat på min grundlön. Nattersättningen är alltså en ganska stor del av min lön.

Om landstinget måste spara genom att sänka lönerna, vore det inte mer rättvist att alla anställda får en liten lönesänkning i stället för att en liten grupp får en stor lönesänkning. Jag hoppas verkligen att ledningen tänker efter en gång till, för detta beslut slår verkligen orättvist.

riktigt upprörd! Med denna lönesänkning så skulle man kunna säga att personalen ska jobbar gratis cirka två nätter i månaden. Det måste finnas andra sätt att spara pengar på. Att vårda är nu ett yrke, det var länge sen Florence dog!

har funnits i elva år som en tillfällig lösning, när går en tillfällig lösning till att bli permanent?

landstinget spara, frågan är dock om man tänkt på konsekvenserna av att ta bort nattersättningen om 200 kronor?

Ersättningen kom till för att förenkla rekryteringen av nattpersonal. Hur löser man rekryteringsproblematiken nu? Jo genom att avskaffa nattjänsterna och ”tvinga” all personal att rotera (jobba dag, kväll och natt).

Erfarenheten visar att detta är mycket slitsamt och som i förlängningen kan leda till sjukskrivningar. En tänkbar lösning är då att införa någon form av arbetstidsförkortning för att personalen ska orka. En lösning som kommer att kosta minst lika mycket som de 200 kronorna man nu ska spara in.

Dessutom kan borttagandet av den extra nattersättningen innebära att kompetent personal söker sig bort från landstinget. Slutsats: vinsterna med denna besparing blir minimala.