Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med elbil till England

Resan började i Krok, sedan hem till Östersund för att packa och nu är de ute på vägarna – Thorsten Handler och Susann Persson har åkt elbil till England.
– Det är lite forskning, vi vill se om det går, säger Thorsten.

Annons

Och det gjorde det sannerligen. När 100 procent Östersund nådde Thorsten via telefon första gången satt han i bilen tillsammans med Susann någonstans i närheten av Nyköping och förra veckan nådde de England och London, precis enligt tidsschemat.

Då hade allt gått bra, förutom sträckan mellan Åsarna och Gävle som var problematisk då det inte finns några snabbladare.

Laddar man bilen i snabbladdare tar det 20 minuter, sedan går det åka tio mil. Genom vanligt eluttag laddar bilen 1–2 mil per timme. Men Thorsten och Susann har inte haft någon brådska under sin resa.

– För oss är det här semester, vi vill åka runt och titta. Åker vi lite kortare någon dag gör det inget, det är skönt att röra på sig, berättar Thorsten.

– Många som man pratar om elbilar med säger ofta ”Men om man ska åka långt då?”. Vi vill visa att det går – även om det inte går så fort än.

I Sverige är det gratis att ladda bilden så resan är inte bara miljövänlig, den är billig också. Bilen är utrustad med navigator och visar var på vägen det finns laddstationer, fast den visar såklart inte alltid helt rätt men att få ”soppatorsk” är inget problem.

– I och med att man köper bilen ingår det bärgning. Det är bara att ringa så får man hämtning. Det är precis som med en vanlig bil och i dag är det ju inte så vanligt att ha en bensindunk i bagageutrymmet på en fossilbil heller.

Både Thorsten och Susann brinner för miljön. De lever klimatpositivt, det vill säga de förbrukar inte mer än de ger tillbaks via solceller eller klimatkompensation och just klimatkompensation jobbar de extra mycket med. Deras nystartade företag co2kompensera ska göra det lättare för folk att kompensera sina koldioxidutsläpp. De har räknat ut hur mycket pengar du som vill kompensera ska betala för att ge igen din bilåkning eller flygresa. Pengarna investerar de i ny solel i Jämtland.

– Vi vill göra det enklare för fler tar sitt ansvar och kompensera. Man måste vakna till liv och bli en bättre människa, säger Thorsten.

Nu är de på väg hem från England och förhoppningsvis går resan hem som den gjorde dit. Thorsten och Susann har visat att åka elbil till England inte är någon omöjlighet.

– Resan var målet och det har det verkligen varit spännande!

frida.hansson@op.se