Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med en plätt att odla på blev de militära uppdragen lättare att klara av

Ryssar och tjetjener sköt vilt på varandra.
Mitt emellan satt den internationella medlings-gruppens militäre expert och odlade grönsaker.

– Det var en tuff tid. De eldade på bra med alla sina vapen. När vardagen är hård och stressig finns det inget bättre än att odla och att få lite jord under naglarna, säger Sten Wadensjö, Östersund.

Han är före detta officer och var under en rad år mest stationerad utomlands.

– När det varit längre kommenderingar har jag sett till att skaffa mig en markbit. Egentligen bara för att se hur det växer och för att få lite avkoppling från det militära, säger Sten Wadensjö, som trots att han fått lämna det militära inte saknar sysselsättning.

ordförande i länets Trädgårdsförening, biodlare, frimärkssamlare och tävlingsledare när skidskyttarna genomför WC-tävlingar i Östersund.

Dessutom kräver naturligtvis hans och hustrun Kristinas tomt på Högåsvägen i Östersund sin tid.

Att mycket av Stens liv handlat om odling är inte konstigt. Pappa Gerhard var stadsträdgårdsmästare i Östersund under 30 år.

– Växter och trädgårdar har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Det är fascinerande att skapa något med händerna och göra saker efter sitt eget huvud. Naturen är också fantastisk då den själv rättar till saker om man skulle göra fel, säger Sten Wadensjö

Trädgårdsföreningen i Jämtland som startade 1894, och därmed är en av landets äldsta, har drygt 400 medlemmar och ordnar en rad aktiviteter varje år. Det är resor, föredrag och mycket annat. I år går den långa resan till Enköping som genomför stora satsningar i stadens olika parker.

– Vi vill sprida kunskap om odling och ge de råd vi kan. Vi skapar sociala nätverk som gör det naturligt att träffas. Vi besöker varandras trädgårdar, delar med oss av våra erfarenheter, får nya idéer, byter plantor och mycket annat, säger Sten Wadensjö som tror att den ekonomiska krisen gör att ännu fler satsar på sina trädgårdar.

– Det är lättare att skippa den dyra semesterresan om man har en fin trädgård att sköta om och vistas i, säger Sten Wadensjö.

När Kristina och Sten Wadensjö köpte sitt hus fanns 50-talets ideal med stora öppna ytor kvar.

Nu är detta ändrat. Med hjälp av växter, spaljéer och annat är trädgården delad i flera olika rum. Många rosbuskar finns det. Buskar som ska beskäras när björkens löv är stora som musöron. På tomten finns också en damm med ständigt rinnande vatten.

spännande när man inte ser allt på en gång. Den som besöker en trädgård ska bli lite nyfiken. Det ska kännas häftigt att få veta vad som finns bakom nästa hörn. Dessutom blir det mindre gräs att klippa, säger Sten Wadensjö.

Samma effekt har de många tusenskönorna i gräsmattan.

När de kommer upp låter makarna Wadensjö blommorna bilda små öar i gräsmattan.

– Det kanske roligaste med trädgårdsarbetet är att det aldrig blir klart. Man får hela tiden nya idéer som måste provas och det är alltid lika roligt att skapa sitt lilla rum där man kan vistas och bara njuta, säger Sten Wadensjö.

Wadensjös i skogen på Hammarnäset.

– Det är för mycket folk i rörelse här för att vi ska våga ha bin här hemma. Annars hör bin ihop med en trädgård. Nu gillar vi att plocka skogsbär och våra bin bidrar till bra skördar. Dessutom blir det en annan smak på honungen när bina bara livnär sig på skogens bär, säger Sten Wadensjö.