Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med gps i fickan slipper du gå vilse

/
  • Med en gps på fickan slipper du gå vilse under storstadssemestern i sommar.Foto: Nokia

Många bilister har bytt ut sin gamla vägatlas mot en modern gps-navigator. Men en gps kan även användas utanför bilen.

Annons

Många modeller är så små att de kan få följa med som vägvisare på sommarens storstadspromenader. Här är 8 smidiga gps:er som får plats i fickan.

som Barcelona, Rom eller Paris är både många, trånga och förvirrande. Att hitta rätt till alla sevärdheter är svårt även för den som är van kartläsare. Men med teknikens hjälp och en så kallad gps-mottagare hittar du på nolltid.

Gps:en fungerar tack vare ett antal navigationssatelliter. De skickar ut positioneringsinformation, och utifrån den kan du se exakt var du befinner dig. Det här visas som en digital karta på skärmen. Eftersom du hela tiden ser var du är blir det lättare att hitta rätt, och du kan även få förslag på hur du ska ta dig från exempelvis stranden till Barcelonas gamla katedral.

har gps-mottagare varit en vanlig syn i många år, men i takt med att de sjunker i både pris och storlek blir de möjliga att även ta med i fickan på resan.

De minsta gps-navigatorerna kostar under tusenlappen och väger inte ens 200 gram, alltså ungefär som en stor chokladkaka. Det finns även mobiltelefoner som har inbyggd gps – allt för att du inte ska behöva ha med dig onödig packning.

att komma ihåg att gps-mottagarna fortfarande är lite krångliga. Många av dem är ganska långsamma, och om du befinner dig inomhus kan de tappa täckningen.

Under bar himmel är de dock ett perfekt ressällskap för den som har svårt att hitta rätt.

Mer läsning

Annons