Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med grötrim från gangstrar vill Greider åter till 1970-talet

Annons

Göran Greider, poet och politisk chefredaktör på Dala-Demokraten, har fått status av socialdemokratisk kulturikon. Ett slags vänsterns samvete. Som sådan borde han inte lämna Stefan Löfven någon ro.

Häromdagen upplyste Greider gratistidningen Metros om hur Sverigedemokraterna lurar arbetarklassen. Som utgångspunkt tar han ett citat från gangsterrapparna Kartellen: "Palme fick ett nackskott, SD fick jackpot."

Rimmet är enligt Greider "en rätt genial sammanfattning av det senaste kvartsseklet i svensk politik." Sedan gör han en egen analys av vad Kartellen egentligen menade med sitt blodstänkta grötrim. Inte oväntat blir slutsatsen att SD:s sympatisörer "aldrig nåtts av någon annan analys av varför välfärden krackelerar eller arbetslösheten är hög än SD:s."

Göran Greider står långt från politrukerna på Aftonbladets kultursidor och mjukisinkvisitorerna i Svenska kyrkans Seglora Smedja. Han är en hederlig och sympatisk debattör som dock aldrig riktigt förmår problematisera det folkhem han växte upp i. Baklänges går han in i framtiden - vilket inte är så illa menat som det kan låta.

Märkligt är däremot att helyllesossen Greider tar Kartellen i sin famn. Gruppen har nu skaldat om att "dunka Jimmie gul och blå" och det ska de absolut få göra. Sedan 1970-talet har välartade människor trallat med i en strid ström av musiktexter med våld, kvinnoförnedring och knarkromantik.

Som regel har dock låtskrivarna själva varit mer sympatiska än sina texter. Det gäller inte Kartellen, där medlemmarna i flera fall har grova brott högst på sina cv:n. Hur det går ihop med Göran Greiders folkhemsvurmande är inte helt enkelt att förstå.