Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med häst från Hälsingland till Jamtli

Över 30 mil med häst och vagn. För andra året i rad åker forbönderna från Järvsö till Jamtli i Östersund.

Klädda i vaddmal och vargskinnspälsar kuskar de inåt landet. Under måndagen stannade kortegen i Byberget för att övernatta i Bystugan.

– Vi har kört från Östavall i dag, en ganska lagom etapp denna gång, men i morgon blir det nästan tre mil i stället, säger Thomas Johansson.

Klockorna som fästs i skaklarna klämtar trivsamt när ekipaget kommer i skritt längs vägen och stannar vid By-boa i Byberget. Här kommer Bybergets intresseförening att bjuda forbönderna på mat och sovplats.

– Det är andra året vi gör den här resan. Det började med att jag fick en idé en natt, då samlade jag några likasinnade och på den vägen är det, säger Thomas Johansson.

Resan är ett sätt att rekonstruera de resor som bönder gjorde förr för att sälja överskottet av skörden.

– Vi försöker göra det så likt som möjligt med kläder med mera fast utan att det blir överdrivet eller farligt, säger Thomas Johansson.

Vagnarna är av en typ som kallas kolstig, den användes för att köra kol från kolmilorna till industrin i staden.

– Jag har ställt i ordning den här med lampor och gummihjul för att den ska vara bättre längs vägarna. Vi har även dragremmar som gör det bekvämare för hästarna, säger Thomas Johansson.

Två nordsvenskar och två ardennerhästar drar de fyra vagnarna. Den ståtliga ardennern Boy backar galant in vagnen när kusken Janne Fack styr.

– Det är inte bara att ge sig iväg på en resa som den här. Det är massor av förberedelse med allt. Från att träna hästarna till att hitta boende och en lämplig väg, säger Thomas Johansson.

Resan började den 26 november och framme i Östersund planerar man att vara på fredag den 5 december.

– Det kommer bli nio dagar längs vägarna, visst kan det bli lite långtråkigt emellanåt när vi kör de längsta sträckorna på tre mil. Det är ändå som en semester för mig, säger Thomas Johansson.