Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med linje 713/613 i 25 år

Han har fraktat löständer till tandläkaren i Åsarna, matat rävar vid vägkanten och röjt undan träd som blåst över vägen. I 25 år har Göran Persson jobbat som busschaufför. Han har under dessa år kört exakt samma sträcka–Storsjövägen.

Annons

– Jag brukar skämta och säga att det var jobbigast de första 2000 gångerna, säger Göran och flinar.

Nu har han hunnit med 6250 resor tur och retur med sin buss efter Storsjövägen. Han har haft fyra olika arbetsgivare under den tiden. Men samma väg att köra. Det har blivit lättsammare att köra i dag mot de första åren fram till 2008. Då blev äntligen hela vägen ombyggd och asfalterad.

– Nu kör jag med farthållare i lagom fart så det är skönt, säger Göran.

En gång då han skulle köra bussen från Ljungdalen kom en man på moped. Han stannade och ryckte upp ett kuvert. Där låg hans löständer som han ville att Göran skulle ta med sig till tandläkaren i Åsarna. Det gjorde han.

– På eftermiddagen fick jag hämta löständerna igen hos tandläkaren och ta med mig dem till mannen igen, säger Göran.

En period satt det alltid en tam räv vid vägkanten mellan Torsborg och Storsjö. Göran stannade ofta och matade räven med korv. Men den försvann. Den blev säkert påkörd tror han.

Han har haft turen att inte råka ut för någon olycka. Men punktering har han fått. En gång hade han varken domkraft eller reservhjul när han fick en punktering efter Tossåsvägen. Han hade en passagerare i bussen från Indien som skulle åka hela vägen till Östersund. Då Göran insåg att denna passagerare inte skulle hinna med bussen från Åsarna fick han stoppa en privat bilist som stannade och tog med sig honom.

– Jag har hört att en del undrar varför jag har motorsågen med mig, säger Göran.

Den är bra att ha när det har stormat och träden har blåst över vägen. Då kan han själv röja undan träden.

Han kör också skolbarnen från Åsarna till Börtnan.

– Vi åker med Göran nästan varje dag utom när han är på lagning, säger Ante Siwertsson som åker med bussen från skolan i Åsarna till Skålan.