Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med ljuddämpare kan öronen klara knallen

Att jaga utan hörselskydd kan få stora konsekvenser. Ett enda skott kan ge men för livet.

Och att höra dåligt är inte roligt. Hörselkåpor är ett alternativ men numera kan också alla med klass 1- och 2-vapen få licens på ljuddämpare. Att intresset blir allt större visade sig på Fäviken där Mats Vallrud från Umeå visade sin egenhändigt konstruerade dämpare.
- Det har varit ett enormt intresse. Framför allt norrmännen har varit som tokiga, säger Mats Vallrud som på sitt visitkort kallar sig vd och jägare.

Ursprunget till hans ljuddämpare kommer från Finland där Peter Järpe är något av föregångsman på området.
- Vi jagar tillsammans och när han inte hade tid eller möjlighet att exportera sina dämpare till Sverige kom vi överens om att samarbeta. Jag startade en egen tillverkning. I omgångar har jag utvecklat ljuddämparen till vad den är i dag, säger Mats Vallrud.

Dämparen som väger 520 gram och för bland annat balansens skull monteras den så att 13 centimeter finns bakom mynningen och 11 centimeter framför.
Ibland måste pipan kapas för att geväret ska få bästa möjliga balans och prestanda.
- Konstruktionen gör att både ljud och rekyl dämpas. Därför blir det också enklare att skjuta bra. Jag är utbildad prickskytt och fick lära mig att skytte det handlar om ett skott, säger Mats Vallrud.

Jakttidningarnas tester har utnämnt hans ljuddämpare som en av de bästa.
- Det är jag så klart väldigt stolt över, säger Mats Vallrud.
I Norge och Finland är ljuddämpare för vapen licensfria.
- Så borde det vara här också. Tidigare fick bara den som redan hade en hörselskada licens. Helt vansinnigt.

- Det bästa vore om licenskravet slopades helt. Exempelvis tjuvskyttar bryr sig ju inte om det krävs licens eller inte, säger Mats Vallrud.
En monterad ljuddämpare gör så att knallen från en vanlig älgstudsare kan jämföras med en 22:a eller en 22 magnum.
- Min 30-06 avger nu 120 decibel. Arbetsmiljöverket kräver åtgärder vid 140 decibel, säger Mats Vallrud.