Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med mord i sinnet

Var befann du dig klockan 18:45 den 14 februari 2014? …

I Hackås föreningshus påbörjades i alla fall precis i det ögonblicket ett mordmysterium.

Fru Amanda Cederhall, ordförande i Cederhalls ridklubb, avlider sedan hon fallit av sin häst. Att det handlar om mord är det inget tvivel om.

Dödsskriket ekar mellan väggarna när 100 procents reportrar kliver in i föreningshusets farstu och rakt in i en pågående mordgåta på fredagskvällen. 

Mysteriescenariot har inletts och arbetet för de ansamlade 30-talet inbjudna att ta reda på hur och varför fru Cederhall mördats och vem som utfört dådet, har börjat.

– Det är helt egna koncept som vi har skapat. Det är tre olika scenarion och det finns 40 olika karaktärer totalt, förklarar en av grundarna och instruktörerna Oskar Sergel.

Ett av mysterierna har faktiskt genomförts med så många som 350 deltagare en gång, men då med dubbletter och triss i karaktärer.

Oftast är det företagskonferensdeltagare som vill uppleva en mordisk natt i team building-syfte, berättar Oskar.

Mordmysterium Jämtland är, som Oskar kallar det, helt ambulerande.

– Vi samarbetar med konferensanläggningar och restauranger runtom i hela Jämtland och Härjedalen. Men vi kan också åka hem till folk på möhippor eller kalas, säger han.

Det innebär att också Östersundsbor kan ta del av mystiken framöver.

Mordkvällen går alltså ut på att genom givna ledtrådar och direktiv som delgetts varje karaktär, försöka luska fram information av övriga deltagare för att komma mördaren på spåren. Priser finns i potten både för den skyldige om denne kommer undan och för den som klarar att lösa gåtan.

Oskar berättar att det är en väldigt populär form av företagsaktivitet.

– Vi har hållit på med det här i 10 år i södra Sverige och det är omkring 15,000 per år som deltar.

Vad är det med mord som lockar då?

– Jag tror att det är den spännande berättelsen där alla hela tiden deltar, i den mån de själva vill som gör det. Det passar alla. Och det är verkligen en ynnest att få jobba med något som folk tycker är så roligt, avslutar Oskar.

Uppklarningssiffran har inte hittills varit till någon av parternas favör utan mördaren har klarat sig i hälften av fallen.

Vem mördaren var denna kväll är fortfarande ett mysterium...