Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med mörkret ökar extraljusstölderna

Hösten är här och kvällarna blir allt mörkare. Det innebär också högsäsong för tjuvarna med extraljus i fokus.

Dock har bilbrotten totalt sett minskat rejält de senaste tio åren enligt Brå, Brottsförebyggande rådet. Förra året anmäldes totalt i Sverige strax över 52 000 stölder ur och från motordrivet fordon. Det är en minskning med 62 procent sedan 2004.

Rikets siffror stämmer även bra överrens med hur det ser ut i Östersund. En sammanställning som kriminalunderrättelsetjänsten, KUT, vid Polisen i Jämtlands län har gjort över tillgrepp från och ur fordon mellan 2011 och 2014 visar att stölderna här i länet också minskar för varje år.

– Det kan väl vara en effekt av att vi på polisen och försäkringsbolagen har blivit bättre på att informera om vart, när och hur de här stölderna går till, säger Lucas Eriksson, på KUT.

– Och att bilägare är mer aktsam. Att de tar in stereon, inte lämnar en väska öppet synlig i bilen och att de ställer bilen på en mer öppen plats, säger Per Thelin, förundersökningsledare vid Östersundspolisen.

De stölder som anmäls brukar dock till största delen trilla in nu från september till december då det blir mörkare på kvällarna. Merparten av brotten handlar om extraljus. Många gånger är det nyare och dyrare extraljus med så kallade snabbfästen som är lätta att ta av.

– Just i september, oktober och november är det en topp. Från 2011 till 2014 har det varit cirka 50 brott i snitt varje månad och under de övriga månaderna når det ungefär 20. I december går det ner lite igen, säger Lucas Eriksson.

Finns det några speciellt utsatta områden i Östersund?

– Ja framför allt centrala Östersund och Odenslund, Marielund, Odenskog samt Torvalla.

Hur är det med uppklarningsprocenten, blir dessa brott lösta?

– Den är låg. Cirka 4 procent var den under 2013 för Jämtland enligt Brå.

Hur ser det ut med anmälningar hittills i höst?

– Det ramlar in något varje dag. Från 1–22 september har det varit 25 anmälningar om stöld ur fordon i Östersunds kommun och under samma period förra året var det 31 brott som anmäldes.

Sundsvalls Tidning rapporterade nyligen om flera anmälningar om extraljusstölder på Sundsvall Timrå Airport. Men stölder på flygplatsparkering är inget som polisen märkt av i Östersund.

– Mesta av brotten sker från det att du parkerat bilen för dagen och när du kommer till bilen nästa dag och märker att de är borta, säger Lucas Eriksson som dock berättar att förra året fick de in anmälningar om flera stölder som skedde dagtid på butiksparkeringar.