Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med ny Europaväg blir Brunflo instängt

Undrar hur budgetarbetet i Sverige går till? Det finns för lite medel budgeterat för att driva skolor, men hos trafikverket finns det för mycket pengar. Därför har förslaget om ytterligare en Europaväg genom Brunflo nu dykt upp igen.

Annons

Det är tio år sedan den förra utredningen lades ned på grund av för stort intrång i ett fint orört landskap och för liten trafiknytta. Varför har förslaget kommit tillbaka? Är tanken att färre antal skolor ska kompenseras med fler vägar?

Att få en väg vid hälsocentralen och kyrkan är inte bra, samhället kommer att bli instängt. Genom att den nya dragningen ska gå i ett öppet landskap kommer trafikbuller att höras mycket långt, och att få trafikbuller uppe vid kyrkan är det väl ingen som önskar.

Förresten varför får bilarna bara köra i 50 km/h i Brunflo, tågen som går intill kör ju i 140 km/h. Söder om läkarvillan finns i princip bara en nedlagd järnvägsstation, och norr om OK-macken finns bara en nedbrunnen restaurang. Det borde vara lätt att tillåta en högre hastighet på befintliga E 14. Massor med pengar kan sparas, pengar som kan gå till våra skolor istället.

I trafikverkets kalkyler är jordbruksmarken i princip värdelös. När förra E 14 byggdes fick vi en engångsersättning på 4:50 kr/kvm. Plus att gården blev avskuren i två delar, så vi måste köra en lång omväg för att komma över till andra sidan. Tänk om vi istället hade haft marken kvar, då hade vi kunnat odlat och tjäna 4:50 kr/kvm varje år!

Hur länge det är det miljömässigt hållbart att importera kött från utlandet? Hur länge är det hållbart att köra mjölk från Sundsvall, Hedemora och Tyskland?

Hur gör vi för att rädda Brunflo? Vem är det som bestämmer? Vart ska man vända sig?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel