Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med passion för skomakeri

Gabriel Voicu för vidare ett gammalt arv. På sin fritid tillverkar han skor.

Korna råmar högt. Kalvarna ska avhornas och deras mödrar är oroliga. Storsjön glittrar bakom hagen och bortom vattnet vittnar vita fläckar på Oviksfjällen om att sommaren precis har anlänt.

I en blå barack på den stora bondgården i byn Hara står 35-årige Gabriel Voicu och skär i läder. Han är rumän bosatt i en portugisisk storstad, utbildad psykolog men arbetar som affärsman.

På sin fritid gör han skor.

– Jag behövde en passion. Jag kallar det inte för en hobby, för det är mer än så. Jag älskar att få göra skor, att få jobba med mina händer, säger han.

Tillsammans med fru, tre barn och en hund har han kört från Coimbra i Portugal till Hara i Orrviken för att gå skomakarkurs hos Jan-Erik Melkersson. I två veckor bor familjen i en liten stuga på gården medan Gabriel Voicu lär sig mer om skomakaryrket. Försommarens ljusa nätter har ställt till det för barnen som har svårt att somna på kvällarna, men det är ett lyxproblem, säger Gabriel Voicu.

– Det är fantastiskt här, jag kallar det för skomakarterapi. Det är en dyr kurs för de flesta men jag ser det som ett tillfälle att åka på semester med familjen samtidigt som jag får syssla med min passion.

Att gå en kurs hos skomakaren Jan-Erik Melkersson kostar omkring 20 000 kronor. Det är vad han tar för ett par handgjorda lågskor i skinn.

– Man betalar för ett par skor och får kursen på köpet, som han säger.

Det finns två kurser att välja mellan: Den på en vecka där kursdeltagaren ser på, lär och hjälper till att tillverka hans eller hennes skor eller den på två veckor då deltagaren får göra det mesta själv.

Lädret som Gabriel Voicu skär i ska bli ett par exklusiva ridstövlar till frun Lavinia. Han har gått kurs hos Jan-Erik Melkersson förut och då gjorde han ett par lågskor till sig själv.

Nu har han ett par Nike-skor på fötterna.

– Till vardags klär jag mig ganska casual men jag använder de jag gjorde här ibland. Det blir kanske inte så ofta, för jag älskar dem verkligen och är väldigt rädd om dem. Men jag vet att de kommer hålla för evigt så jag har ju tid att använda dem, säger Gabriel Voicu och skrattar.

Ett par handgjorda lågskor i skinn tar ungefär en arbetsvecka att göra, ridstövlar lite längre. Nu för tiden fabrikstillverkas de flesta skor som säljs och det är vanligt att sulor limmas. Jan-Erik Melkersson mäter först fötterna ordentligt, skär skinnet, formar lädret i speciella block och syr fast sulorna för hand. Vissa sömmar sys med maskin, annars görs allt för hand.

– Alla kan lära sig att göra skor. Det man behöver mest är egentligen tålamod. Har man inte det är det kört, säger Jan-Erik Melkersson.

Själv är han skomakare av tredje generationen. Uppvuxen i Bygdeå i Västerbotten lärde han sig tidigt skomakaryrket av pappa och farfar. Han spenderade många år i Stockholm som ortopedskomakare på Södersjukhuset innan han flyttade till Orrviken och startade eget. Numera, i sin lilla blå barack till verkstad på bondgården i Hara, gör han enbart beställningsjobb och tar emot kunder som vill gå kurs.

Varje år håller han fyra, fem kurser och han har haft deltagare från bland annat Australien och USA.

– Det är nästan en hajp för traditionella hantverksyrken på internet just nu. Jag får förfrågningar varje dag.

I vintras var han i USA. En kund, en kärlkirurg med skomakeri som hobby, hade rekommenderat Jan- Erik Melkersson till en flygbolagschef som led av diabetes och hade problem med fötterna. Jan-Erik Melkersson flögs in och gjorde tre par skor åt honom.

– USA är ett u-land när det gäller ortopedi. Här har vi mycket bättre kunskaper så det kan hända att jag behövs där någon gång igen.

Gabriel Voicu har redan bestämt sig för att gå fler kurser hos Jan-Erik Melkersson.

– Jag vill komma in i det här och växa i den här passionen. Då måste jag hålla liv i kunskapen. Så ja, jag kommer tillbaka.

Om några veckor kommer en norrman till den lilla blå baracken i Hara för att gå kurs i skomakeri. Och i höst kommer en kvinna från Indien.