Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med sikte på landslaget och OS

/
  • I går var det pressträff med några av favoriterna i årets Stockholm Marathon. Isabellah Andersson (Hässelby SK), en av favoriterna i damklassen, tillsammans med maken Lars Andersson och 4 månader gamla dottern Beyoncé, som låg i mammas mage när hon deltog i förra årets marathon.
  • Isabellah Andersson i målfållan förra året.

Hon är nybliven svensk, men också nybliven mamma.
Därför ligger regerande mästaren i Stockholms maraton lågt – både ­inför dagens lopp och VM i augusti.
– Jag är inte i samma form som i fjol, säger Isabellah Andersson.

Annons

Den 28-åriga svensk-kenyanskan har bara sprungit två maraton i sitt liv, men vunnit båda. Först i Växjö 2006 och sedan i Stockholm i fjol.

Lägg därtill segrar i bland annat terräng-SM, Lidingöloppet, Tjejmilen och ett SM-guld på 10 000 meter. Inte illa av en löpare som först efter flytten till Sverige för ett par år sedan började träna seriöst.

är att få representera Sverige i OS 2012 och i förra veckan passerades första hindret på vägen, när hennes ansökan om att bli svensk medborgare beviljades.

– Det är härligt. Det motiverar mig att träna ännu mer, så att jag kan komma till landslaget så småningom, säger Isabellah Andersson.

– I Kenya är det inte så lätt att komma till landslaget. Man måste bli riktigt, riktigt bra om man ska springa där. Så det kommer att kännas väldigt bra om jag kan springa för Sverige.

Stockholm marathon på 2.34.14, en tid som är bara 14 sekunder över kvalgränsen till friidrotts-VM i Berlin i augusti. I teorin alltså fullt möjligt.

Men frågan är om formen räcker. För drygt fyra månader sedan födde hon dottern Beyoncé och under ett par månader i höstas blev det inte mycket med långdistanslöpningen. I stället försökte hon gå i mellan två och två och en halv timme per dag. Efter förlossningen har hon tränat på allvar i drygt två månader.

– Om man jämför med i fjol så var formen bättre då. Men om jag jämför med när jag var gravid, så är formen väldigt bra nu, säger Isabellah Andersson med ett stort skratt.

– Jag tror VM är för tidigt. Allt är möjligt, jag fortsätter ju att träna. Men det finns inte med i planeringen annars.

Bland utmanarna i lördagens maraton i Stockholm finns bland andra Lena Gavelin och Lilian Magnusson, som var tvåa respektive trea i fjol.

det bland annat om fjolårsvinnaren Willy Korir från Kenya och tvåfaldige vinnaren Philip Bandawe från Zimbabwe. Tippad etta i SM-klassen är Said Regragui, Hässelby, som har tre SM-guld sedan tidigare och var nia i fjol. (TT)

Mer läsning

Annons