Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med tre katter och en hund på fjället

Vanja Prestberg från Åsarna gick en två mil lång fjällvandring med sina tre katter och en hund.

Läs hennes spännande dagboksanteckningar om turen då Nemi kom bort.

– Vi är som en stor flock och jag är hönsmamman.

Hemma i skogarna runt huset i Åsarna brukar Vanja Prestberg ta långa promenader med sina katter lydigt i släptåg. Det hela handlar om förtroende förklarar hon.

– Katterna har alltid följt efter mig. Folk brukar fråga mig om jag har dresserat dem på något speciellt sätt men det har jag inte. Jag har fyra katter och en hund. Vi är som en stor flock och jag är hönsmamman, säger hon och skrattar.

Vanja tycker om att fjällvandra och ser det som ett bra sätt att komma bort från teknikstressen och att vara närvarande i nuet. Men hon hade aldrig tidigare provat att fjällvandra med katter.

– Jag såg det mest som en kul och udda grej. Att se om det funkade helt enkelt. Tidigare har vi som längst gått 7–8 kilometer i elljusspåret men att fjällvandra med tre lösa katter är något helt annat, berättar hon.

– Att hålla ett högt tempo är viktigt. Det är när man stannar som katterna blir nyfikna på annat och smiter.

Turen från Kärringsjövallen till Rogenstugan tur och retur valdes med omsorg. Lagom långt, inte så mycket folk och lugna vatten. Katter är som bekant inte så förtjusta i just vatten. Men trots att turen blev en annorlunda upplevelse är det inget som hon kommer att göra om. Till höger hittar du Vanjas egen berättelse från fjällturen med tre lösa katter och en hund.

Vanjas blogg hittar du på www.prestberg.se.