Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med vinden som vän

Aldrig förr har det varit så många skärmar i luften ovanför Storsjön som i helgen. Östersund snowkite-festival lockade nyfikna ut på isen och samlade entusiaster från hela landet.

Några hundra meter ut från platsen där Vallsundsbron möter Frösön syns ett trettiotal färgglada skärmar i luften. Skidåkare hoppar, flyger och susar fram över isen. Från baslägrets tält dånar musiken ut över isvidderna.

Mitt i vimlet står Henning Sandström från Umeå.

– Det har varit fantastiskt att komma hit. I torsdags var det riktigt grymt, soligt och bra vind, säger Henning Sandström.

Minuten efter har skärmen fångat vinden och Henning sveper iväg över isen.

Jesper Berg från Göteborg har kört kite på vatten i tio år. I år är det premiär på snö. För honom är kärnan i kite-åkning friheten.

– Om man pratar wakeboard så ger kiten större frihet eftersom man styr själv. Men det är olika för alla. Många här kommer antagligen inte ens nämna wakeboard. Det är en väldigt bred sport. Här uppe är det ju skidor och fjällen som hägrar.

Motiven och lockelsen är många. Medan vissa ser det som ett sätt att transportera sig långa sträckor till fjälls med hjälp av vinden är andra ute efter hastighet, adrenalin och höga luftfärder. Och konsten att bemästra vinden är lätt att lära.

– Sporten är mycket folkligare än man tror. En vanlig skidåkare är igång på en dag. Grunderna är väldigt enkla att lära sig. Sen är det som alla sporter att man måste öva, säger Simon Jaktlund som tillsammans med kompanjonen Mattias Cronskär och Vinterparken arrangerar festivalen.

– Vi ville träffa likasinnade men hittade inget annat än tävlingar runt om i landet. Då beslöt vi oss för att arrangera en festival och försöka locka hit åkare. Tanken är att lära av varandra, visa upp sporten och locka fler att börja, förklarar Simon.

Intresset har varit stort. Åkare från Helsingborg i söder till Umeå i norr har hittat ut på Storsjöns isvidder. Totalt har drygt 70 åkare varit med under de fyra dagar av aktiviteter som ägt rum. Ungefär lika många oinvigda har vågat sig ut för att prova på, se på bilder och lära sig om sporten. Simon är nöjd med festivalen:

– Vi har lärt oss mycket under de här dagarna. Besökarna har varit nöjda så vi hoppas kunna köra en festival nästa år igen. Det är unikt att kunna ha en sån här festival mitt i en stad. Storsjön är fantastisk. Här är sällan helt vindstilla och väldigt enkelt att ta sig ut.