Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medalen: – Ett konstigt utspel

Kopplingen mellan skolstrukturen och det minskade läromedelsanslaget i Berg är relevant. Det vidhåller verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C). Han varnar nu också för att det kan bli svårt att återställa anslagen för läromedel och fortbildning nästa år.

Det var annars avsikten med den budget som lagts för det här året och där de nu hårt kritiserade besparingarna som drabbat läromedelsinköpen och fortbildningen för lärarna skulle vara en engångsåtgärd.

Dessa besparingar hade kommit i år oavsett om skolor lagts ned eller inte.

– Vi kunde ju inte få någon större effekt av den tänkta nedläggningen redan i år. Men på sikt skulle lokalkostnaden minska så att vi skulle kunna återställa de här två anslagen redan i nästa års budget. Men nu när besluten skjuts framåt ser jag stora svårigheter att vi ska kunna klara det, säger Torsten Medalen i dag.

Att Bergspartiet tillsammans med Miljöpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet gemensamt lovat att redan nu återställa läromedelsanslaget till ”en rimlig nivå”, kommenterar han så här:

– Det ska bli intressant att se var man kan få loss dessa pengar. En del tycks tro att man kan spara utan att det ska märkas.

– Både vänster och moderaterna har ju lämnat majoritetsblocket. Därför känns det här utspelet lite konstigt.

Han vänder sig också starkt emot anklagelsen att han för egen vinning argumenterat som han gjort i skoldebatten.

– Hur skulle jag kunna ha någon egen vinning i den debatten? Jag har bara varit tydlig i mina synpunkter när jag beskrivit de ekonomiska konsekvenserna. Jag vill nog påstå att jag ändå varit ganska hovsam i själva debatten. Men huvudproblemet är hela tiden att vi måste välja mellan lokalkostnader och pedagogisk verksamhet. Och majoriteten har tyvärr valt lokalkostnaderna, säger han.

Det hårt bantade läromedelsanslaget som i år inte blev större än 483 000 kronor är redan efter tre månader i stort sett förbrukat. Bara 156 000 kronor återstår för skolorna att dela på under resten av året.

– Det är inte mycket, konstaterar Torsten Medalen.

Fastighetskostnaderna för grundskolan i Berg har från i fjol ökat från 15,2 till drygt 16,5 miljoner kronor i årets budget.