Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medalen skapar oro och splittring

Berg har nu blivit rikskänd som kommunen med en skola som anordnar hemkunskap med teoretisk matlagning och syslöjd utan tråd.

Bakgrunden till den massiva medieuppmärksamheten är att verksamhetsnämnden beslutat minska läromedelsbudgeten för hela kommunen från 1,5 miljoner till mindre än 500 000 kronor. Och att Torsten Medalen, ordförande i nämnden, försöker vinna egna personliga poäng på det absurda påståendet att byskolornas existens ställer Svenstaviks barn utan läromedel.

sig i såväl lokala som nationella media över att han tvingats till detta drastiska beslut. Skälet är, hävdar han, att den politiska majoriteten i Berg ”betraktar små byskolor som en helig ko” och att bara hans eget parti Centern och KD har haft kurage att föreslå nedläggning av byskolor. Övriga partier bara bromsar. ”Det är ett val mellan lokaluppvärmning och pedagogik”, påstår han i en radiointervju.

Torsten Medalen finner så angeläget att sprida i hela landet är i korthet att kvaliteten på skolverksamheten i Bergs kommun är undermålig och att detta är följden av att övriga partier sett till att ”inga beslut har kunnat tas om skolstrukturen”.

Låt oss se hur det förhåller sig. Bergscenterns konkreta strukturförslag har varit följande: Tre f-9 skolor ska behållas, Ovikens skola läggs ner, Kövra skola blir friskola, Klövsjö skola får en tidsfrist samt Skålans eller Åsarnas skola läggs ned.

Med undantag för skolorna i Skålan och Åsarna som fått tidsfrist till 2012, så har Centern alltså fått igenom sina strukturförslag. (Utöver vad som nämnts här har strukturbeslut tagits om avveckling av förskolor och tillagningskök.) En avveckling av f-6 i Skålan skulle innebära en ytterst marginell besparing, om någon alls.

Omfattande diskussioner ligger till grund för att ”bara” Ovikens byskola avvecklas till hösten. Torsten Medalen har helt enkelt inte lyckats redovisa trovärdiga bevis för att avveckling av ännu fler byskolor spar pengar, trots ihärdiga försök under lång tid. Torsten Medalen har fel i sak när det gäller partiernas agerande, det är hans privata agenda som inte har genomförts.

talar illa om oss övriga politiker. Värre är att hans agerande skapar oro och splittring mellan de skolor han satts att ansvara för. Fullständigt oacceptabelt är det att han, för egna syften ägnar sig åt att svärta ned bilden av Bergs kommun. Den skadan tar tid att reparera och kostnaden kommer vida att överstiga den miljon man försökt spara på läromedel.

Bergs kommun har en omvittnat bra grundskola och ett ständigt inflyttningstryck från barnfamiljer som gärna bosätter sig i många av våra 125 byar. Det ser vi år efter år och vi ska göra allt för att det ska fortsätta så.

som möjligt återställa budget för läromedel till en rimlig nivå. Vi hoppas därtill att Torsten Medalen i sin position som ordförande i Verksamhetsnämnden utgår i sitt arbete från sakfrågor och reell ekonomi och även kräva beslutsunderlag som ger förtroende i nämnden att fatta beslut kring.

Lena Olsson, Bergspartiet
Knut Östman, Miljöpartiet
Elise Ryder Wikén, Moderaterna
Alf Lundin, Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel