Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medaljchansen rök i sista skyttet

Fredrik Lindström hade vittring på en OS-medalj.

Då förstördes dagen på sista skjutningen.

– Det grämer mig extra mycket att jag missade det allra sista skottet, säger Lindström efter sin trettondeplats.

Lindström gick ut som 18:e åkare i skidskyttarnas jaktstart i Sotji och klättringen i resultatlistan började nästan omgående. Svensken låg trettonde efter första skyttet, nia efter andra besöket på vallen, och inför fjärde och sista skjutningen hade han avancerat till en sjundeplats.

Medaljchansen fanns efter en upphämtning som förde tankarna till Björn Ferrys färd från åttondeplats till OS-guld på samma distans i Vancouver för fyra år sedan.

Då kom två bommade skott från Lindström.

– Jag såg ju visuellt att det var nära, så att chansen fanns förstod jag. Men om det var en bronspeng jag sköt bort, det kände jag inte då, säger 24-åringen.

Det kan det mycket väl ha varit. Vid fullt skytte hade svensken i alla fall gått ut på slutvarvet som trea, och i mål var han 33 sekunder från bronset.

– Det var en sådan där dag när man hade chansen, men inte riktigt tog den, säger Lindström.

– Hade jag klarat mig med en etta där så hade jag fortfarande kanske varit med hyfsat i fajten om pallen.

Lindström hade stora problem med det stående skyttet i flera av de sista världscuptävlingarna före OS, men trots totalt tre bom nu menar han att känslan är annorlunda.

– Jag känner mig säker och det funkar bra på träning och jag sköt bra på sprinten.

Trots medaljmissen var det i första hand med positiva känslor som Lindström sammanfattade måndagskvällen. Bara 48 timmar tidigare var kroppen inte särskilt pigg i sprintloppet, men nu var det ett helt annat klipp i åkningen. Delvis tack vare skidor som han beskrev som sagolika i det blöta föret.

Björn Ferry (30:e) och Carl Johan Bergman (34:a) får det däremot inte alls att stämma. De båda veteranerna fick se sig passerade av Tobias Arwidson (28:a), som sköt fullt men tappade sex placeringar på slutvarvet.

– Det var som att kriga på medeltiden, det var riktigt slitsamt. Man vill åka ner i ett dike och spy, så känns det, säger Arwidson.

Guldet gick till Martin Fourcade, som startade som sexa. Fransmannen, som har dominerat skidskyttet i flera år, tog därmed karriärens första OS-guld. Efter sista skyttet knöt han segernäven redan på skjutvallen.

– Jag visste att om jag skjuter fullt blir jag olympisk mästare. Det var bara lycka, sade han.

Ondrej Moravec, Tjeckien, tog silver medan trean Jean Guillaume Beatrix såg till att det blev dubbelt franskt på pallen.