Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgare vill ha ”vackrare vy från Frösön” – får gehör hos tjänstemän

Det kan snart bli lättare att få syn på Storsjön från Frösön för den som promenerar, cyklar och kör längs Bergsgatan.

En medborgare i Östersunds kommun har skrivit ett medborgarförslag där hen vill att det blir en ”vackrare vy” från Bergsgatan på Frösön ut mot Storsjön.

Bergsgatan sträcker sig från centrala Frösön och upp mot Frösö Zoo.

Medborgaren fokuserar framför allt på sträckan mellan Attacus kontor och Per Magnérs väg och tycker att kommunen där borde avverka, röja och städa upp. Det skulle också kunna göra att vägen blir isfri tidigare på våren eftersom den numera skuggas av skog.

Kommunala tjänstemän tycker att politikerna borde säga ja till förslaget när det gäller de delar av sträckan som är kommunal mark. De betonar dock att den övervägande delen av träden står på privat mark.

Tjänstemännen motiverar sitt förslag med att Frösön under 2016 är ett särskilt fokusområde för kommunens parkarbete. Att röja för trygghet och utsikt skulle i så fall göras redan under det här året.

Det timmer och ris som tas bort kommer att användas till fjärrvärme.

Politikerna i miljö- och samhällsnämnden sa i enighet ja till förslaget.

– Precis som tjänstemännen konstaterar är det bara en liten del som ägs av kommunen. Dessutom ska arbetet göras varsamt med hänsyn till ekosystemen. Det kommer inte att bli något kalhygge, säger nämndens ordförande Florian Stamm (MP).

Läs också:

Storsjöbadet kan fräschas upp – här är sakerna kommunen vill utveckla

Surfbukten kan få miljonsatsning

Rapport: Storsjöteatern klarar inte utbyggnad

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !