Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgarförslaget gav grön utdelning

Hon lyckades helt överraskande få politikerna med sig och ­verkar samtidigt ha retat upp halva stan.

Tack vare Hannah Dolata, 19, blir det mer grönsaker i skolan.

”Rena hippiefasonerna. Bedrövligt. Vilket trams. Låt folk äta kött bäst de vill och håll era klåfingrar borta från andras angelägenheter”.

Så lät det i bara en bråkdel av alla de insändare som skickades in till op.se. Och ändå handlar allt bara om lite grönsaker. Om att skolorna ska gå från att servera helt kött- och fiskfritt var 14:e dag till en gång i veckan.

– Jag tror att vissa ser det som en förolämpning och att det hindrar deras frihet att bestämma vad de ska äta, säger Hannah Dolata.

Hon går sista året i gymnasiet. För ett år sedan fick hon höra talas om att vem som helst får lämna medborgarförslag till kommunen. Hon kom på att idén om en vegetarisk dag i veckan skulle vara ett bra förslag för hälsa och miljö.

Det tyckte inte tjänstemännen och politikerna som läste hennes förslag. De förstod inte vad det skulle vara bra för och eftersom Hannah hade fått rådet att skriva kort kunde hon inte beskriva på vilket sätt köttproduktionen medverkar till stora utsläpp av växthusgaser.

För två veckor sedan fick hon ett svar. Då hade förslaget varit uppe i kommunstyrelsen och fått tummen ned.

– Det handlade om att ungarna inte skulle komma att äta maten och att det inte skulle bli mindre transporter.

Transporter? Det visade sig att både tjänstemän och politiker hade trott att köttfrågan handlade om transporter. Inte om att merparten av de klimatutsläpp som följer på köttproduktionen alstras på gården.

– Det var rätt dåligt att de inte visste det, säger Hannah som genast skickade tillbaka rapporten ”Biffen – en större klimatbov än bilen”.

Och det var då det hände något. För när förslaget kom upp i fullmäktige 18 mars hade tre politiker från S, MP och C ställt sig på Hannahs sida och laddat med tabeller, diagram och bildspel. Mona Tjulin Modin (S) var en av dem.

– På 16 år har köttkonsumtionen ökat med 40 procent, det är ju inte ens sedan man var liten. Har man inte de här kunskaperna förstår man inte. De som blir arga är rädda för fundamentalism och tror att de ska behöva byta livsstil. Men det här är inget kontroversiellt beslut. Alla ska inte bli vegetarianer.

40 politiker röstade överraskande för Hannahs förslag. 27 var fortfarande emot.

Nu har kommunen börjat planera inför förändringen som troligen kommer i gång till hösten. De grönsaksrätter som serveras i dag är pastasåser, pastagratänger, tomatsoppa med svarta bönor, pannkaka och potatisbullar.

– Vi ska utöka de här rätterna. Det kommer inte bara att bli pannkaka, säger kostchefen Evonne Kjellsdotter-Mattsson som tror att hon förstår ilskan som spred sig.

– Det handlar väl om att man inte får välja själv, men det får man ju inte när det är kalops och korv stroganoff heller.

Hannah Dolata är själv vegetarian och ser det som en solidarisk handling. Hon är solidarisk med hela jorden, säger hon och tycker att det är tydlig klimatåtgärd att välja mindre kött. Nu ska hon tipsa kompisar i andra städer om att vem som helst kan påverka med ett medborgarförslag.

– Jag skulle lätt tycka att alla dagar i veckan kunde bli vegetariska, säger hon.