Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medicin har saknats sedan maj

Att mediciner saknas på apoteken är relativt vanligt. Oftast går de att beställa men i vissa fall finns medicinen inte att få tag på. Kortisonmedicinen Betapred har saknats i hela Norden sedan i mitten av maj.

Annons

Läkemedelsföretagen är skyldiga att varna Läkemedelsverket om brist på medicin så att apoteken kan förbereda sig, men det är inte bindande och i vissa fall utfärdas varningen sent.

– Det finns krav på att de ska rapportera till oss men vi har inga möjligheter att beivra när det inte görs, säger Bengt Berglund, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket.

Denna gång saknas Betapred som bland annat är en akutmedicin för astmatiker.

– Bristen uppkom i mitten av maj. Tillverkaren hade problem med den nya förpackningen. Vi har ett säkerhetslager men det här visste vi inte om och då är det svårt att förutse, säger en representant hos distributören Swedish Orphan Biovitrum AB, som levererar Betapred i Norden.

Enligt kommunikatören på företaget är det dock ovanligt att de saknar mediciner, det händer en till två gånger per år, enligt kommunikatören Oskar Bosson.

Men bristen på läkemedel ökar globalt. Oftast beror det på att tillverkaren saknar den aktiva substansen, ändringar i tillverkningsprocessen, kvalitetsdefekter eller transporter. Alternativ medicin finns oftast, men i vissa fall måste kunden i så fall be en läkare skriva ut ett nytt recept. Enligt Läkemedelsverket rapporteras bara en liten del av problemen in och därför är det oklart hur stort problemet är i Sverige.

I början av juli skulle Betapred ha funnits igen. Men det var först i dagarna som distributionsföretaget fick en mindre leverans. Nästa beräknas komma den artonde juli och det dröjer ytterligare några dagar därefter innan apoteken kan beställa.

– Läkemedelsförsörjning och distribution är en komplicerad process. Det är så globalt att det är svårt att kontrollera alla kanaler, säger Bengt Berglund.