Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Meditation plus zen blir fåglar

Karl Mårtens mediterar regelbundet, skjuter pilbåge, målar kalligrafi - och som bonus skapar han uttrycksfulla fågelmålningar.

– Egentligen är resultatet underordnat mitt sätt att leva, där måleriet ingår som en av flera delar. Jag är glad om jag lyckas med målningarna, men jag ser dem i så fall som en positiv effekt.

I dag har Mårtens vernissage på Galleri Remi i Östersund, där han ställde ut sina mycket speciella målningar för bara några år sedan. Motiven är fortfarande expressiva akvareller av fåglar, allt från stolta rovfåglar till skator, tranor och små mesar.

Bilderna är en blandning av mycket snabba kalligrafiska uttryck och extremt exakta detaljer kring ögon och näbb, som han lägger på i efterhand.

– Jag är ute efter de enskilda fåglarnas personligheter och deras uttryck. Om de är på väg att lyfta, spanar eller kanske just har vaknat.

Hans metod är att först gå in i meditation och sedan snabbt göra fågelkropparna med just kalligrafisk teknik.

– Jag skapar en bild av målningen i mitt huvud, men det gäller att släppa den bilden när jag börjar måla och då bara utgå från en undermedveten känsla, släppa intellektet. Och det är inte så lätt, för jag är i mycket en kontrollmänniska.

– Det riktigt spännande är stunden när penseln dansar fram och bilderna skapas, det är svårslaget.