Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medlemmar tvekar – men LO-distriktet ger sitt stöd

Gräsrötterna har tappat förtroendet för LO-basen Wanja Lundby-Wedin medan de fackligt aktiva tycker att hon har gjort ett bra jobb – innan AMF-skandalen briserade.

Wanja Lundby-Wedin har varit med och skrivit på ett guldkantat pensionsavtal med AMF:s vd. Senare har hon hävdat att hon blivit förd bakom ljuset och inte vetat om vad hon skrivit på.

– Låter det på det viset är det inte mycket att lita på. Det har varit lite för mycket med olika bonusar, pensioner och liknande den senaste tiden, säger Nicke Svedling, som arbetar åt Östersunds kommun och är med i Kommunal.

på Ica Maxi på stadsdel norr som ÖP träffade på har tappat förtroendet för Wanja Lundby-Wedin.

– Jag tycker att hon ska avgå. Hon har ju skrivit på avtalet, säger en byggjobbare.

– Jag kan inte direkt påstå att jag har förtroende för henne, säger en annan.

Däremot har Wanja Lundby-Wedin har stöd från LO-distriktet i länet.

– Vi tycker att hon är en bra ordförande som gör ett bra jobb. Vi har mer att vinna på att hon är kvar än att hon går, säger Karin Näsmark från Strömsund som är ordförande för Jämtlands och Västernorrlands LO-distrikt Mellersta norrland.

Ombudsmännen bland LO:s förbund är lite mer avvaktande.

– Jag tycker att vi borde ha en lite mer medial ordförande. Jag tycker att Wanja Lundby-Wedin har varit lite slätstruken, säger Roland Eriksson, ombudsman för Skogs- och träfacket.

– Jag har fått signaler om att många tycker att det är åt helsike det som hänt, säger han.

Sven Olander, ombudsman för IF Metall, har även han hört att en del medlemmar är besvikna på henne.

– Jag tycker att hon har skött sig bra före att det här blev aktuellt. Efter den här affären är det många som har ifrågasatt henne, säger han.

ombudsman Kjell Carlsson tror att det som hänt kan skada socialdemokraterna.

– Det borde det göra eftersom hon suttit med i den innersta kretsen, säger han.

– Jag tycker att hon har varit bra. Det är tråkigt när något sådant här dyker upp. Men jag vet för lite om det som hänt för att ha någon åsikt om det, säger Kjell Carlsson.