Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medlemstidningen ville skämta om SD

Det är olyckligt när själva grunden en artikel vilar på blir fel. Så är fallet i Marcus Perssons ledare i tisdagens tidning, där Unionen som fackförbund blandas ihop med dess fristående medlemstidning Kollega.

Unionen är en facklig organisation för cirka 570 000 privatanställda tjänstemän. Unionen är ett partipolitiskt obundet fackförbund som verkar för ett bättre arbetsliv.

Kollega är en medlemstidning med en fri och självständig ställning inom Unionen, och vars arbete styrs av journalistiska principer. Det betyder alltså att Unionen och dess företrädare inte styr över innehållet i tidningen. Det gör chefredaktör och ansvarig utgivare.

När Marcus Persson skriver att Unionen vill se en rasist i regeringen och att man dessutom har den dåliga smaken att göra honom till landsbygdsminister, bygger det alltså på det felaktiga antagandet att Unionen styr innehållet i Kollega.

Vad vi i stället borde diskutera är Kollegas publiceringsbeslut att i ett reportage till exempel göra Jimmie Åkesson till landsbygdsminister. För att ge den diskussionen rätt förutsättningar är det viktigt att först göra klart utgångspunkten. Kollega har frågat 800 läsare vilka tre personer de vill se i en regering. Utifrån svaren har Kollega sedan utsett en regering. Vi ville hålla en skämtsam ton vilket vi nu i efterhand kan konstatera inte funkade så bra. Kanske borde vi bara ha låtit listan över namn tala för sig själv.

Men en viktig poäng är ändå att hålla isär Kollega och Unionen. Det är inte rätt att lasta förbundet för något som en fristående redaktion valt att publicera. För fri press kan vi väl ändå enas om att vi tror på? Det är, hävdar de allra flesta, en grundbult för demokratin.

Vad gäller Unionens valplattform är jag, i egenskap av tf chefredaktör och ansvarig utgivare av Kollega, fel person att uttala mig, men jag tycker mig ändå se, som journalist, att Marcus Persson missat väsentliga delar. Unionens krav på utbyggd infrastruktur, som ju är en av de tunga posterna i valplattformen, syftar inte på utbyggt tunnelbanenät i Stockholm eller fler spårvagnar i Göteborg. Det är landsbygden som är i fokus för Unionens krav på fibernät och mobilsatsningar.

Linda Svensson

tf chefredaktör och ansvarig utgivare Kollega

Politisk redaktör svarar:

Linda Svenssons genmäle väcker frågan om vem hon avser att försvara. Är det medlemstidningen Kollega eller tidningens ägare fackförbundet Unionen? Svensson inleder med att markera Kollegas oberoende gentemot Unionen men avslutar sedan med att ta på sig rollen som försvarare och uttolkare av fackförbundets valplattform.

Vi är båda överens om att det är olyckligt när en sammanblandning görs. Artikeln där Jimmie Åkesson utnämns till landsbygdsminister är inte Unionens fel. Det är medlemstidningen Kollegas. Särskilt som det i artikeln anges att han utnämns för sin kompetens. Om det nu var avsett som ett skämt kan jag konstatera att landsbygden skrattar inte. Vi behöver bli fler som bor utanför Stockholms innerstad och fler blir vi inte med Sverigedemokraternas politik.

Kanske är det inte fackförbundet Unionen som borde söka sig utanför tullarna – utan dess medlemstidning Kollega.