Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Melissa Horn – "en succé"

Fjärde besöket på Storsjöyran på Melissa Horn. Berörande texter och ett mycket kompetent band lyfte kvällen.

Blått ljus på scenen. Mörkret på väg att sänka sig över den lilla staden. In på scenen kommer hon. För fjärde gången på Storsjöyran, den festival hon många gånger sagt är hennes absoluta favorit. Det enormt kompetenta bandet drar i gång titellåten från hennes fjärde album som kom i höstas. "Om du vill vara med mig" är ett starkt statement, en powertext om att vara starkt och svag på samma gång och att andra måste köpa det. Melissa Horn står där i sin svarta skinnjacka och den nyss festivalstimmande publiken hajar till, börjar lyssna.

Att ha publiken i sin hand brukar det väl kallas. Här mitt i en yster festival står några tusen människor stilla, vaggar långsamt och låter ord om sorg, vemod, osäkerhet, vänskap och fiendskap långsamt sjunka in. Musiken förs fram av ett starkt band. Men de fem personerna spelar aldrig över, de kryddar med steelguitar, med mandolin, med dragspel, med triangel, med tamburin, men de följer så fint stämningen. Ska man spela countrypop med tydlig rootskänsla så kan de här fem grabbarna sin sak. Rytmsektionen från Oh Laura, gitarrister som spelat med både Lykke Li och Jill Johnson och så Magnus Ugglas keyboardspelare på det. Mest imponerade trummisen Magnus Olsson och Anders Pettersson på gitarr och steel, men alla skötte sig med den äran.

Melissa Horn väntade ända fram till fjärde låten innan hon själv hängde på sig gitarren, en svart givetvis, men hon bytte sedan gitarr flera gånger. Det är ganska märkligt hur alla dessa egentligen väldigt djupt personliga sånger med melodier som inte heller de tillhör de mest publikfriande ändå förmår gripa tag och beröra så många. Allsången är hela tiden spontan och aldrig styrd från scenen. Det kastas upp gosedjur och en Super Mario, som hon blir extra glad för. Fjärde gången på Yran och ännu en succé.

• Badhusparken

• 21.30

Betyg: 4/5

Här hittar du alla recensioner från Storsjöyran 2014