Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mellan budgetstup och skuldberg

USA grälar om budgetstup och skuldtak och världen håller andan. Det är inte första gången, men nu är det blodigt allvar.

Nås ingen överenskommelse före 17 oktober kan en ekonomisk härdsmälta värre än den efter Lehman Brothers-kraschen dra fram som en farsot världen över.

De ekonomiska trådarna är numer så sammanvävda att en budgetprocess i Östersund eller Ragunda genast påverkas av om USA:s politiker träter. En smäll som 2008 kan direkt ge högre svenska räntor, stigande arbetslöshet, dalande börser, nedgång i förtroende och fallande skatteintäktsprognoser. Konjunkturen skulle smälla i backen.

Vi är inte där ännu men globaliseringen, som skulle ge världen en skjuts i form av ökad frihandel, tillväxt och allmänt bättre välstånd, tycks mer gå mot ideliga ekonomiska kriser.

USA:s nuläge påverkar oss alla. Republikanska extremhögerkrafter vägrar godkänna en ny budget om inte Barack Obamas planerade hälsoreform dras in. Sandlådediskussionerna fick i måndags en tredjedel av alla statliga myndigheter att slå igen. När inga nya lån får tas tar pengarna slut och folk permitteras.

Börserna höll först andan, men i går sjönk Tokyo. Stockholm gick ner och när ingen riktigt vet vartåt det lutar, infinner sig marknadskrafternas värsta mardröm: Osäkerheten.

Risken för att slå i skuldtaket är ett ännu värre scenario. Det sker 17 oktober om inte republikaner och demokrater når en överenskommelse om att få höja – alltså låna mer.

I raketfart närmar sig skuldbördan 17 000 miljarder dollar. Summor så stora att nollorna inte känns räcka till med svenska mått mätt...

Värst är inte att politikerna bråkar om budget eller högre skuldtak. Värre är att ingen tar i grundproblemet: Hur USA ska börja betala av på sitt enorma skuldberg.

Supermakternas supermakt tar ofta taktpinnen internationellt och vill agera storebror. Den lek som nu pågår är mer åt småbarnshållet, farlig för hela världen.

Per Hansson