Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Melonen fångade alla

Med hjälp av en krossad melon förstod eleverna på grundskolan i Åsarna hur viktigt det är att bära hjälm.

Att bära hjälm då man cyklar och att ha bältet på sig när man åker skolskjuts - det var något av det eleverna i klass 1 till 6 på Åsarna skola fick lära sig under måndagen.

– Många barn åker skolskjuts till och från skolan, men hur vet vi föräldrar hur de har det på bussen? Om de har bälte och om de sitter som de ska? frågar sig föräldern Moa Andersson.

Hon har själv barn på skolan och hon misstänker att eleverna inte alltid åker säkert till och från skolan. Detta ville hon ändra på och sagt och gjort anordnade hon en "bussinfo-timme" på skolan där samtliga elever bjöds in för att få lära sig trafikvett.

Till sin hjälp hade hon såväl två av Thunells bussar med förare på plats och räddningstjänsten.

– I bland kan det vara en resa med livet som insats när man inte kan få barnen att sitta på sina platser. Jag säger till barnen, men det är ofta som att tala för döva öron. Ibland måste jag ryta till, säger Gunilla Olofsson, bussförare som lärde eleverna bussvett på måndagen.

Moa Andersson är förälder och initiativtagare till "bussinfo-timmen".

– Många barn är rädda i trafiken. Och så ska det inte behöva vara. Trafik ska vara en positiv upplevelse, slår hon fast.

Och positivare, och säkrare, blir det med exempelvis reflexer, säkerhetsbälte och hjälm.

Och det här med melonen fattade ungarna. Kasta upp en melon och se vad som händer då den landar. Den krossas och går i tusen bitar. Sätt en hjälm på melonen och gör samma kast. Melonen håller - ett bra sätt att visa på hjälmens betydelse för att över huvud taget överleva i trafiken.

En sak är säker - efter dagens duvning i Åsarna är trafikvettet mer utbrett än någonsin i Åsarna. I alla fall bland barnen.