Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men SOK-basen skeptisk

Sveriges Olympiska Kommittés ordförande Stefan Lindeberg är tveksam till utspelet från Norge om att dela vinterspel mellan Trondheim och Åre.

– Det finns utrymme rent regelmässigt att arrangera spel i två länder om den ena nationen saknar rätt fallhöjder, exempelvis för alpina tävlingar. Men generellt känns det i dagsläget ändå som en väldigt svår utmaning, säger Stefan Lindeberg.

Han tror Trondheim är för liten som stad för att rymma ett helt vinterspel. Och exemplifierar med Stockholm, som nyss haft sin ansökan och kandidatur, där dock politikerna sa nej.

– Vi räknade väldigt noga på antalet tillresta, på volontärer med mera och kom fram till att vi skulle bli tvungna att rekvirera ett antal kryssningsfartyg, bara för att kunna klara inkvarteringsbiten.

– Stockholm är bra mycket större än Trondheim, så bara där finns det hinder, menar SOK-ordföranden.

Vinter-OS i två länder samtidigt är heller inget som Internationella Olympiska Kommittén, IOK, hittills applåderat.

– IOK är ändå klart på gång att utifrån sin moderniseringsprocess Agenda 2020, ta ökat ansvar tillsammans med städer som arrangerar.

– Vi i Sverige har tillsammans med Tyskland, Schweiz och Österrike motionerat om just det här. Och i december ska frågan hanteras av IOK. Alla är medvetna om att kostnadsbiten inte får skena mer, berättar Stefan Lindeberg.

Han konstaterar att folkopinionen mot dyra spel, mer eller mindre tvingar fram ett modernare synsätt på framtida OS. Och att IOK även ekonomiskt måste vara med och betala delar av värdstädernas nota.

Men när det gäller utspelet om Trondheim/Åre 2026, är han ändå skeptisk.

– Själva grundidén med ett OS är värdskap i en stad. Och i nuläget bygger det på att staden ifråga måste ha en viss storlek. Trondheim kan vara för litet, även om de skulle ha all infrastruktur och anläggningarna klara. Men det är så mycket som krävs, menar Stefan Lindeberg.