Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mensah attackerades på väg hem från match

/

För ett år sedan attackerades ÖFK-stjärnan Samuel Mensah.

Först nu orkar han berätta om händelsen som inträffade i Östersund.

– Jag var väldigt, väldigt rädd, berättar Samuel Mensah i en stor intervju.

Annons

Samuel Mensah var en av planens giganter när ÖFK besegrade Gais på bortaplan. Han placerades som mittback och den visade sig vara ett vinnande koncept.

– Vår coach Graham Potter tyckte att min snabbhet skulle tillföra mycket på den positionen. Det är klart att jag är nöjd med matchen som nog tillhörde topp fem av de matcher som jag spelat i ÖFK, säger Samuel Mensah när vi träffas på lunchrestaurangen.

Men för precis ett år sedan upplevde han något som skakade om tillvaron.

– Vi hade kommit hem från en bortamatch och klockan var nog två på natten. Jag skulle cykla från arenan hem till lägenheten på Soliden. Det satt ett gäng med grabbar vid sidan av vägen och jag fick uppfattningen att de var berusade. Jag tänkte inte mer på det utan fortsatte att i lugn takt att cykla vidare. När jag vänder mig om strax efteråt ser jag att gänget på fyra personer var på väg ikapp mig och de skrek en massa saker på svenska, berättar Mensah.

Uppför den tunga backen mot Solliden kom det jagande gänget allt närmare och Mensah valde att hoppa av cykeln.

– Jag förstod att jag inte skulle orka cykla ifrån dem så jag började springa med cykeln. Men till slut kastade jag cykeln åt sidan för att kunna springa ännu fortare. Jag hann in i huset och de lyckades inte komma ikapp mig. Jag var oerhört rädd när jag kastade mig in i lägenheten och låste dörren, säger Mensah som tittar ner i bordet och tar ett djupt andetag.

Handlade det om rasism tror du?

– Jag förstod inte vad de skrek. Men jag tror att det kan ha varit en grej som de kom på för att de var berusade. Men vad de skulle göra om de hade fått tag i mig vill jag inte tänka på. Jag ringde Bengt Olsson (handledare i ÖFK) och sa att jag inte ville bo kvar. Det var inte så att jag ville flytta från stan utan jag ville ha ett boende närmare city.

Bara två veckor senare blev Samuels fru Thilini jagad av två män när hon var på väg hem en sen kväll. Hon lyckades fly in till en kompis

– Då fick jag nog. Vi var båda väldigt rädda och vi ville inte bo kvar. Jag kände mig inte alls trygg.

Men efter flytten till den nya lägenheten har han inte upplevt några liknande händelser.

– Nej, jag trivs väldigt bra nu och jag träffar bara vänliga människor. Fotbollen fungerar också väldigt bra så jag njuter av livet och fotbollen, säger Samuel Mensah som valde att aldrig polisanmäla händelserna.

Han började lira fotboll som 6-åring hemma i Ghana och blev upptäckt som 11-åring av fotbollsakademin Right To Dream i Ghana. Sedan flyttade han till England för att studera och spela fotboll vid Hartpury College innan han kom till Östersund.

– Jag kände till en del om Sverige. Det som var en överraskning var att det var så oerhört kallt. Jag hoppas att en dag få spela i allsvenskan. Det är lite av min fotbollsdröm, säger Mensah.

ÖFK är obesegrat efter fyra omgångar och nu väntar ny hemmamatch på lördag när Jönköpings Södra gästar Jämtkraft Arena.

– Om vi gör det vi ska och lyssnar på vår coach är det ingen omöjlighet att det blir första hemmasegern i superettan. Jag hoppas det blir ett härligt publikstöd. Det behöver vi, säger Mensah.

Vad han har för lön i ÖFK pratar han inte om, men det blir pengar över som han skickar hem till Ghana.

– Jag skickar en slant hem till mamma varje månad. Det känns bra att kunna göra det för sin mamma och utan henne hade jag ju inte varit här, säger Mensah.

Är det något vi glömt att prata om i den här intervjun?

– Ja, Gud. Han har hjälpt mig väldigt mycket. Tron är viktig för mig och jag ber varje dag före frukost och när jag ska gå till sängs. Jag ber också inför varje match. Men man kan förlora en fotbollsmatch även om jag har bett till Gud. Det är ju fotboll och där kan ju allt hända. Det är därför fotboll är så roligt, säger Samuel Mensah och skrattar.

Annons